Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Dvaja ľudia utrpeli zranenia pri výbuchu pary v jadrovej elektrárni

Francúzska jadrová elektráreň Fessenheim Foto: TASR/AP

K incidentu došlo počas pravidelnej údržby reaktora.

Paríž 5. septembra (TASR) - Dvaja ľudia utrpeli popáleniny pri výbuchu pary v jadrovej elektrárni Fessenheim na východe Francúzska, oznámila dnes energetická spoločnosť Électricité de France (EDF).

K incidentu došlo počas pravidelnej údržby reaktora. Peroxid vodíka reagoval s vodou v nádrži, čo spôsobilo únik a explóziu okysličenej pary. Dve osoby utrpeli ľahšie popáleniny rúk.

Výbuch spustil požiarny poplach v objekte elektrárne, avšak podľa EDF v skutočnosti k žiadnemu požiaru nedošlo. Podľa stanice BBC bolo na miesto incidentu vyslaných asi 50 hasičov. Francúzska televízia BFM informovala, že ľahšie zranenia utrpelo až osem ľudí.

Protijadroví aktivisti dlhodobo vyzývajú na uzavretie Fessenheimu, pričom poukazujú na jeho bezpečnostné riziká. Ide o najstaršiu fungujúcu jadrovú elektráreň vo Francúzsku, ktorá je v prevádzke od roku 1978.

Elektráreň sa nachádza v blízkosti hraníc s Nemeckom a Švajčiarskom. Kritici poukazujú hlavne na jej nevhodnú polohu vzhľadom na riziko záplav a seizmickej aktivity.