Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Dvaja mladí Tibeťania sa na protest proti politike Číny upálili

Snímka z amatérskej videonahrávky, ktorú zverejnil exilový Tibetský mládežnícky kongres, zachytáva 24-ročného miestneho pastiera, ktorý sa podpálili na protest proti čínskej vláde 20. júna 2012 v tibetskej autonómnej prefektúre Jü-šu v západnočínskej provincii Čching-chaj. Foto: TASR/AP

V čínskych tibetských oblastiach došlo od roku 2009 k desiatkam prípadov sebaobetovania zapálením a len minulý týždeň ich bolo najmenej desať.

Peking 16. novembra (TASR) - Dvaja mladí Tibeťania na západe Číny zomreli po tom, čo sa zapálili na protest proti politike Pekingu voči tibetským oblastiam.

Išlo o najnovšie zo série protestných samovrážd. Informovala o tom dnes americká rozhlasová stanica Slobodná Ázia, ktorú citovala tlačová agentúra Associated Press (AP).

Dvadsaťtriročná žena a tínedžer, ktorého presný vek nie je známy, sa každý zvlášť vo štvrtok zapálili v okrese Tchung-žen v provincii Čching-chaj. Rozhlasová stanica uviedla, že obaja zomreli.

V čínskych tibetských oblastiach došlo od roku 2009 k desiatkam prípadov sebaobetovania zapálením a len minulý týždeň ich bolo najmenej desať.



Tibetské zahraničné organizácie tvrdia, že zvýšený počet protestov v posledných dňoch má zdôrazniť nespokojnosť Tibeťanov s čínskou vládou, a to práve v čase, keď v Pekingu došlo na zjazde komunistickej strany k výmene lídrov a nahradila ich mladšia generácia.