Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Stále väčšiu hrozbu pre spoločnosť predstavujú osamelí útočníci

Foto: TASR/AP

Počet teroristických útokov klesá. Hrozbou pre spoločnosť sú však stále viac osamelí páchatelia.

Haag 25. apríla (TASR) - Celkový počet teroristických útokov a s terorizmom spojených zatknutí v Európe v roku 2011 naďalej klesal. Žiaľ, osamelí páchatelia zabili v Nórsku 77 ľudí a v Nemecku dvoch a trend sólových autorov útokov bude naďalej predstavovať hrozbu pre občanov EÚ, či už inšpirovanú politickým alebo náboženským extrémizmom. Uviedol to riaditeľ Európskeho policajného úradu (Europol) Rob Wainwright. Citoval výročnú Správu EÚ o situácii v terorizme a jeho trendoch (TE-SAT 2012), o ktorej dnes Europol informoval TASR.

"Radikalizácia, ktorá ústi v násilný extrémizmus a útoky osamelých vlkov predstavujú vážnu hrozbu pre európskych občanov a viedli k mnohým tragédiám, napríklad v Nórsku. Musíme znásobiť naše snahy zabrániť násilnému extrémizmu tým, že budeme schopní lepšie identifikovať jednotlivcov, ktorým hrozí radikalizácia." Informoval, že Európska komisia v septembri aktivovala sieť zameranú na zvyšovanie povedomia o radikalizácii (RAN-TAS), ktorej prvé výsledky by chceli zverejniť v lete.

Smrť Usámu bin Ládina neodstránila hrozbu terorizmu inšpirovaného al-Káidou. Táto hrozba sa transformovala a v súčasnosti vystupujú do popredia osamelí páchatelia alebo malé skupiny páchateľov so sídlom v EÚ, pričom im páchanie teroristickej činnosti výrazne uľahčuje internet, konštatuje správa Europolu.

Teroristické a extrémistické skupiny sa výrazne prezentujú online a internet sa stal hlavným nástrojom ich komunikácie, zdôrazňuje správa. Internet sa využíva pre celý rad úloh, od oznamovania inštrukcií, cez propagandu, agitáciu až po vysielanie členov do oblastí konfliktu, zbieranie financií na činnosť, spoluprácu s ďalšími teroristickými organizáciami a plánovanie a koordináciu útokov.

Okrem funkcie komunikačného nástroja internet ponúka aj nové možnosti uskutočnenia elektronických teroristických útokov, napríklad na operačné systémy infraštruktúry členských krajín EÚ, energiu produkujúce zariadenia a dopravné systémy. Vedúci predstavitelia al-Káidy už vyjadrili svoju podporu "elektronickému džihádu" zameranému na infraštruktúru západných krajín.

Riaditeľ Europolu v tejto súvislosti zmienil aj nadchádzajúce olympijské hry v Londýne, ktoré by sa mohli stať prípadným teroristickým cieľom, čomu treba s maximálnym nasadením zabrániť.

TE-SAT je verejná správa zostavená Europolom na základe informácií poskytnutých a overených kompetentnými policajnými orgánmi v členských krajinách EÚ. Konštatuje, že rok 2011 v číselnom vyjadrení znamenal 174 teroristických útokov v členských krajinách EÚ a 484 zatknutých ľudí v súvislosti s terorizmom.

Plné znenie správy je na: www.europol.europa.eu/sites/default/files/publications/europoltsat.pdf