Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Pri streľbe v Paríži zomrel policajt, ďalší je zranený

Na snímke policajné autá sú na bulvári Champs-Élysées v centre francúzskeho hlavného mesta Paríž, kde došlo k streľbe vo štvrtok 20. apríla 2017. Pri streľbe utrpeli zranenia dvaja policajti, informovala o tom televízia BFMTV, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra DPA. FOTO TASR /AP Foto: FOTO TASR /AP

Incident sa stal v centre francúzskeho hlavného mesta. Podľa predpokladu polície išlo o teroristický útok. Televízna stanica BFMTV uviedla, že prišiel o život aj jeden z útočníkov.

Paríž 20. apríla (TASR) - Jeden policajt zahynul a ďalší utrpel zranenia pri streľbe na parížskom bulvári Champs-Élysées, kde doposiaľ neznámy páchateľ spustil paľbu na policajtov strážiacich okolie vchodu do stanice metra. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie francúzskej polície.



Podľa parížskej policajnej hovorkyne Johanny Primevertovej útočník zámerne strieľal na policajtov strážiacich okolie vchodu do metra na stanici Franklina Roosevelta. Páchateľa polícia zastrelila.




Hovorca francúzskeho ministerstva vnútra Pierre-Henry Brandet pre televíziu BFM uviedol, že k incidentu došlo okolo 21.00 h potom, čo páchateľ vystúpil z auta a spustil paľbu na policajné hliadkovacie vozidlo, pričom jedného z policajtov usmrtil a ďalšieho zranil. Po útoku sa z miesta činu pokúsil za stálej streľby utiecť. Jeden z očitých svedkov incidentu uviedol, že strieľal z útočnej pušky typu kalašnikov.

Polícia oblasť, kde k streľbe došlo, uzavrela. Podľa Brandeta v tejto chvíli nie je jasné, či páchateľ konal sám, alebo mal aj komplica. Motív činu zatiaľ nie je známy, ale uvažuje sa aj o možnosti, že išlo o teroristický útok.

Francúzky prezident Francois Hollande zvolal v súvislosti s incidentom mimoriadne zasadnutie vlády.

Americký prezident Donald Trump a Taliansky premiér Paolo Gentiloni, ktorý je na návšteve v Bielom dome, vyslovili nad útokom hlboké poľutovanie, pričom Trump uviedol, že "by mohlo ísť o ďalší teroristický čin".

- Na snímke policajné autá sú na bulvári Champs-Élysées v centre francúzskeho hlavného mesta Paríž, kde došlo k streľbe vo štvrtok 20. apríla 2017. Pri streľbe utrpeli zranenia dvaja policajti, informovala o tom televízia BFMTV, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra DPA. FOTO TASR /AP
Foto: FOTO TASR /AP


IS zverejnil identitu páchateľa


Extrémistická organizácia Islamský štát vyhlásila, že dnešný útok na parížskom bulvári Champs-Élysées, pri ktorom zahynul jeden policajt a ďalší dvaja utrpeli vážne zranenia, spáchal jej bojovník "Belgičan" abu Yusuf Beljiki. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Francúzsky prezident Francois Hollande po mimoriadnom zasadnutí bezpečnostnej rady štátu povedal, že štvrtkový útok v Paríži bol teroristickým činom.

Parížsky prokurátor Francois Molins dnes uviedol, že vyšetrovatelia stále preverujú, či páchateľ konal sám, alebo mal komplica. Podľa prokuratúry tiež polícia vykonala najmenej jednu domovú prehliadku na jednom z predmestí vo východnej časti Paríža.

Francúzske úrady totožnosť páchateľa údajne poznajú, ale zverejnia ju až potom, keď zistia, či páchateľ konal sám. Polícii bol však známy a údajne ho evidovala ako extrémistu.

Polícia vykonala domovú prehliadku u možného podozrivého


V súvislosti so štvrtkovou streľbou na parížskom bulvári Champs-Élysées, pri ktorej zahynul jeden policajt a ďalší dvaja utrpeli zranenia, vykonala dnes francúzska polícia domovú prehliadku v meste Chelles vo východnej časti metropolitnej oblasti Paríža.

Podľa informácií, ktoré sa podarilo získať tlačovej agentúre AP, patrí prehľadávaná nehnuteľnosť v Chelles rodine 39-ročného Karima Cheurfiho.

Dvaja nemenovaní predstavitelia polície predtým pre AP potvrdili, že hlavným podozrivým zo štvrtkového útoku je 39-ročný muž z východného predmestia Paríža, ktorý má záznam v trestnom registri.

Denník Le Parisien uviedol, že Cheurfi bol v roku 2001 uznaný za vinného z útoku na policajta.

Belgická prokuratúra popiera, že páchateľ je Belgičan


Francúzska polícia pátra po podozrivom mužovi, na ktorého ju upozornilo Belgicko po štvrtkovom útoku na parížskom bulvári Champs-Elysées. Potvrdil to dnes ráno v Paríži hovorca francúzskeho ministerstva vnútra Pierre-Henry Brandet.

Vyšetrovatelia útoku, ktorého obeťou sa stal jeden policajt, okrem toho zisťujú, či predpokladaný páchateľ mal komplicov. Preto aj prehľadali bydlisko páchateľa a vypočúvajú jeho príbuzných.

Brandet súčasne informoval, že dvaja policajti, ktorí boli zranení pri streľbe na Champs-Elysées, sú mimo ohrozenia života. Jedného z nich, ktorý bol ťažko zranený, v noci nadnes operovali a momentálne je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Jeho stav je podľa televízie BFMTV stabilizovaný.

Prokurátor Francois Molins dnes podľa webovej stránky denníka Le Parisien uviedol, že identita útočníka je známa a "bola preverená". Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie ju však úrady nezverejnia.

K štvrtkovému útoku sa prostredníctvom svojej propagandistickej agentúry Amák prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS), ktorá oznámila, že útočníkom je Abu Youssef al-Belgiki (Belgičan). Belgická federálna prokuratúra však poprela, že by páchateľ parížskeho útoku bol Belgičan.

Podľa zdrojov blízkych vyšetrovateľom je zastreleným útočníkom 39-ročný Francúz, ktorý bol v minulosti vyšetrovaný v súvislosti s terorizmom a vzhľadom na svoju radikalizáciu bol sledovaný tajnými službami. Bol odsúdený aj za tri pokusy o vraždu, pričom terčom dvoch z nich boli policajti.

Belgický denník La Derniere Heure dnes napísal, že útočník z Paríža mohol mať tesné väzby na teroristickú bunku v Belgicku. Oficiálne táto informácia zatiaľ nebola potvrdená.

Televízia BFMTV dnes informovala, že štvrtková prestrelka na Champs-Elysées bola jedenástou teroristickou akciou od roku 2012, ktorej terčom sa stali francúzski policajti alebo vojaci.

Predsedníčka syndikátu policajných komisárov Céline Berthonová dnes pre France Info v súvislosti s útokom na Champs-Elysées uviedla, že "ide o boj na smrť". Podľa jej názoru pokračuje séria útokov na policajtov, aké sa nedávno odohrali v Montrouge, Magnanville, neďaleko múzea Louvre a na letisku Orly.

"Uniforma je terčom," vyhlásila Berthonová, podľa ktorej islamisti od jesene 2014 vyzývajú svojich sympatizantov, aby útočili na predstaviteľov francúzskeho štátu, najmä však tých v uniforme. Vysvetlila, že uniforma je pre nich "symbolom demokratického poriadku vo Francúzsku".

Avenue de Champs-Elysées je symbolom Francúzska. Nachádzajú sa tam obchody prestížnych značiek, úrady, sídla firiem a je vyhľadávaným cieľom turistov. Ide o oblasť Paríža, kde vždy platia prísnejšie bezpečnostné opatrenia.

Dnes nadránom sa na Elyzejských poliach obnovila premávka a v obvyklom režime pracuje aj metro. Dopoludnia tam otvoria aj všetky obchody, kaviarne, reštaurácie a banky. Bezprostredne po prestrelke bola polícia celú oblasť uzavrela. Policajti do neskorej noci skúmali miesto činu vrátane auta, ktorým tam prišiel páchateľ útoku.

Polícia zadržala troch ľudí blízkych páchateľov

i
V aute, ktorým sa páchateľ štvrtkovej prestrelky v Paríži dopravil na ulicu Champs-Elyseés v centre mesta, sa našla opakovacia brokovnica a niekoľko kuchynských nožov. Informovala o tom dnes televízia BFMTV s odvolaním sa na úrad prokurátora.

V súvislosti s vyšetrovaním prestrelky v centre Paríža polícia v noci nadnes zadržala a vypočúva tri osoby, ktoré sa nachádzali v byte predpokladaného páchateľa útoku. Podľa agentúry AP ide o členov rodiny zastreleného útočníka. AP pripomenula, že zadržanie príbuzných útočníka je obvyklým policajným postupom v prípade takýchto činov.