Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Dvaja teroristi z Katalánska boli cez víkend pred útokmi vo Francúzsku

Ozbrojení policajti kráčajú na ceste počas operácie pri španielskom meste Subirats 21. augusta 2017. Katalánska regionálna polícia potvrdila dnes zastrelenie 22-ročného Maročana Younesa Abouyaaqouba, medzinárodne hľadaného v súvislosti so štvrtkovým útokom dodávkou na rušnej triede v Barcelone. Muža zneškodnila polícia v rámci operácie v obci Subirats, 45 kilometrov západne od Barcelony. Terčom medzinárodného pátrania sa od štvrtkového útoku v Barcelone stal menovaný 22-ročný Maročan Younes Abouyaaqoub. Tento muž tam podľa obvinení na rušnej ulici vrážal dodávkou do ľudí, pričom 13 z nich usmrtil a ďalším viac ako 120 osobám spôsobil zranenia. Foto: TASR

Na spomínanom Audi A3 vyrazili z Katalánska dvaja členovia bunky - v pondelok zastrelený Younis Abouyaaqoub, ktorý útočil na barcelonskom bulvári Las Ramblas, a ďalší terorista.

Paríž 22. augusta (TASR/TERAZ.SK) - Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb potvrdil dnes pondelňajšiu informáciu regionálnych novín Le Parisien, že čierne Audi A3, ktoré bolo použité v noci na piatok pri teroristickom útoku v španielskom meste Cambrils, necelý týždeň predtým zachytil policajný radar pri prekročení rýchlosti v aglomerácii Paríža.



V rozhovore pre televíziu BFMTV však Collomb nekonkretizoval, kedy a kde bolo vozidlo odfotografované, ani to, či cez uvedenú oblasť prechádzalo.

Podľa informácií BFMTV však dvaja členovia džihádistickej bunky zloženej z 12 teroristov, ktorí 17. a 18. augusta vykonali útoky v Barcelone a Cambrils, boli počas predchádzajúceho víkendu (12. a 13. augusta) "na otočku" v aglomerácii Paríža i v samotnej francúzskej metropole, čo dnes potvrdil aj samotný Collomb.

Na spomínanom Audi A3 vyrazili z Katalánska dvaja členovia bunky - v pondelok zastrelený Younis Abouyaaqoub, ktorý útočil na barcelonskom bulvári Las Ramblas, a ďalší terorista. Zdroj blízky vyšetrovaniu BFMTV v pondelok potvrdil, že vozidlo evidované v Španielsku zachytil cestný radar v departemente Essonne, ležiacom južne od Paríža. Obaja muži strávili noc v hoteli v aglomerácii Paríža, kam sa na druhý deň vybrali na nákupy.

Abouyaaqoub a jeho komplic sa potom vrátili klasickou cestou do Katalánska, pričom prešli departementmi Aube a Puy-de-Dôme, kde bolo zaznamenané evidenčné číslo ich audi.

Pri atentátoch v Barcelone a Cambrils zahynulo 15 ľudí a viac ako 120 osôb utrpelo zranenia. Francúzsko už v reakcii na útoky posilnilo hraničné kontroly.