Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Dvaja z prevádzačov zadržaných v Maďarsku sú dobre známi aj v Nemecku

Prevádzači Foto: TASR/KR PZ

Hliadka Spolkového úradu pre nákladnú dopravu na diaľnici A3 pri bavorskom Hengensbergu zastavila biele vozidlo typu Citroën Jumper, z ktorého vyskočila dvojica mužov a dala sa na útek.

Hamburg 31. augusta (TASR) - Stopy ľudí podozrivých z prevádzačstva, zadržaných v súvislosti s tragickou smrťou 71 utečencov v chladiarenskom vozidle a sediacich v Maďarsku vo vyšetrovacej väzbe, vedú do Nemecka. Informuje o tom v internetovom vydaní tamojší spravodajský týždenník Der Spiegel.

Podľa jeho informácií najmenej dvaja zo zadržaných prevádzačov upozornili na seba už v minulosti v Nemecku, po jednom z nich bolo dokonca vyhlásené pátranie.

Ide o 29-ročného M.G., na ktorého nemecké bezpečnostné zložky v uplynulých rokoch opakovane narazili v súvislosti s trestnými činmi vrátane prevádzačstva. Koncom júla bol tento človek vo vozidle s 38 utečencami, ktoré zastavili orgány v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko. Prokuratúra v Deggendorfe v tejto súvislosti začala voči nemu trestné stíhanie.

Predpoludním 25. júla zastavila hliadka Spolkového úradu pre nákladnú dopravu na diaľnici A3 pri bavorskom Hengensbergu biele vozidlo typu Citroën Jumper, z ktorého vyskočila dvojica mužov a dala sa na útek. V aute našli pracovníci úradu nielen 38 utečencov väčšinou z Afganistanu, ale aj krátkodobé maďarské povolenie na používanie vozidla, vystavené na meno M. G. pochádzajúceho z bulharského mesta Lom.

M. G. však upozornil na seba aj skôr, keď ho v auguste a októbri 2013 prichytili v Bavorsku za volantom bez vodičského preukazu. Dostal za to aj pokuty vo výške stoviek eur, ktoré neuhradil.

Tento muž má zrejme na konte aj prepad čerpacej stanice v meste Bochum z 28. júla 2009, kde si maskovaný páchateľ vynútil so zbraňou v ruke vydanie 1000 eur, informoval hovorca príslušnej nemeckej prokuratúry.

Neznámym nie je pre nemecké orgány činné v trestnom konaní ani ďalší zadržaný v Maďarsku.

Medzičasom 28-ročný Afganec S. L. už figuroval v databáze polície v Brémach, pretože sa dostal ilegálne na územie Nemecka. Jeho identifikačné dokumenty pochádzali aj vtedy z Maďarska; nemecky nehovorí, ovláda však angličtinu, poznamenali si nemeckí vyšetrovatelia.

Práve táto dvojica spoločne s ďalšími troma bulharskými občanmi predstavuje najnižšiu štruktúru medzinárodnej siete prevádzačov, ktorá podľa vyšetrovateľov nesie zodpovednosť za smrť 71 utečencov, objavených minulý týždeň v Rakúsku.