Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Dve Češky unesené v Pakistane sú na slobode, vrátili sa domov

Antonie Chrástecká a Hana Humpálová. Foto: TASR/AP

Český premiér Bohuslav Sobotka dnes oznámil, že Antonie Chrástecká a Hana Humpálová sa už vrátili do ČR, informovali české médiá i svetové agentúry.

Praha 28. marca (TASR) - Dve české turistky, ktoré pred dvoma rokmi uniesli v juhozápadnom Pakistane, sú na slobode. Český premiér Bohuslav Sobotka dnes oznámil, že Antonie Chrástecká a Hana Humpálová sa už vrátili do ČR, informovali české médiá i svetové agentúry.

Turecká tlačová agentúra Anadolu predtým priniesla správu o tom, že 24-ročné Češky v piatok neskoro večer dorazili do provincie Van na východe Turecka. Turecké médiá zverejnili aj fotografie oboch žien, podľa ktorých sú v poriadku, aj keď vyzerali unavene a schudnuto, uviedol spravodajský kanál Českej televízie.

Foto: idnes.cz


"Stále nemôžem uveriť tomu, že som tu. Dokonca aj teraz sa bojím, že je to len sen," citovala agentúra Anadolu Chrásteckú. "Bolo to veľmi ťažké. Prvýkrát v živote sme videli zbrane a ozbrojených mužov. Doteraz nevieme, prečo nás uniesli. Strieľalo sa tam a vybuchovali tam bomby. Ale časom sme ti na to zvykli," povedala Humpálová.

České turistky uniesli 13. marca 2013 v provincii Balúčistán na juhozápade Pakistanu, keď cestovali z Iránu do Indie. V tom istom roku sa objavili dve videonahrávky s unesenými. Na prvom tvrdili, že sú zdravé, ale v ohrození života. Na druhom už hovorili o zhoršujúcom sa zdravotnom stave i zlom prístupe k jedlu a vode.

"Som veľmi rád, že môžem potvrdiť, že sa dnes ráno vrátili späť do Českej republiky Hana Humpalová a Antonie Chrástecká, dievčatá unesené pred dvoma rokmi v Pakistane,"
uviedol premiér Sobotka vo vyhlásení. Za návrat domov podľa neho vďačia mladé ženy akcii realizovanej tureckou humanitárnou organizáciou IHH.





Sobotka súčasne zaželal obom ženám rýchle zotavenie a návrat to bežného pokojného života. Požiadal tiež médiá o rešpektovanie ich súkromia.

Za prepustenie dvoch turistiek unesených pred dvoma rokmi na juhozápade Pakistanu Česká republika neplatila. Pre verejnoprávnu Českú televíziu to uviedol šéf rezortu vnútra v Prahe Milan Chovanec.

Podľa jeho slov má hlavnú zásluhu na prepustení Antonie Chrásteckej a Hany Humpálovej, ktoré sa už vrátili do vlasti, turecká charitatívna organizácia IHH. Ďalšie podrobnosti však minister vnútra ČR neprezradil.

Turecká tlačová agentúra Anadolu priniesla už skôr správu o tom, že 24-ročné Češky v piatok neskoro večer dorazili do provincie Van na východe Turecka. Tamojšie médiá zverejnili aj fotografie oboch žien, podľa ktorých sú v poriadku, aj keď vyzerali unavene a schudnuto, informovala spravodajská televízia ČT24.

Praha podľa dostupných informácií oficiálnych miest pozná podrobnosti o prepustení oboch českých občianok, avšak zatiaľ ich nemieni zverejňovať.

Podobne sa k záujmu médií o detaily postavili aj predstavitelia IHH, ktorí sa obmedzili na konštatovanie, že únoscovia vyslali svojho zástupcu, ktorý v uplynulých týždňoch vyjednával s IHH.

Na tento subjekt sa podľa jeho zástupcov obrátili príbuzní oboch rukojemníčok, a to pred dvoma mesiacmi po vyčerpaní všetkých iných možností.

Obe Češky, ktoré sú aktuálne v starostlivosti lekárov, netajili nadšenie z prepustenia. Prezradili, že celé dva roky strávili v jednej miestnosti, netajili svoj strach a fakt, že im chýbali blízki. Pobyt na slobode vnímajú stále ešte sťaby sen.