Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Dvoch extrémistov uznali za vinných, plánovali strieľať z mopedu

Na snímke Suhaib Majeed a Tarik Hassane. Foto: TASR/AP

Dvojica mladíkov sa urobila aj prieskum prípadných vhodných miest a terčov, ako je napríklad policajná stanica či vojenské kasárne.

Londýn 23. marca (TASR) - Dvom britským extrémistom, ktorí sa zradikalizovali doma v Británii, hrozí dlhé väzenie za plánovanie vrážd vojakov, policajtov a civilistov v západnom Londýne. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Študenta medicíny Suhaiba Majeeda (21) dnes uznali za vinného z prípravy vrážd a teroristických činov. Tarik Hassane (22) sa na londýnskom súde Old Bailey k takýmto obvineniam priznal, práve on bol podľa prokuratúry organizátorom.

Dvojica mladíkov inšpirovaná extrémistickou skupinou Islamský štát (IS) plánovala strieľať z nevystopovateľného mopedu a potom ujsť z miesta činu. Urobili si aj prieskum prípadných vhodných miest a terčov, ako je napríklad policajná stanica či vojenské kasárne.

Dvaja ďalší obžalovaní neboli uznaní za vinných z účasti na príprave týchto trestných činov.

Policajný komisár Dean Haydon vyhlásil, že plán bol komplexný a predstavoval "skutočnú hrozbu", keďže jeho súčasťou bolo aj použitie strelných zbraní.

Mužov zatkli skôr, ako svoj plán uskutočnili.