Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Maďarská ambasáda v Brazílii riešila únik údajov o Bolsonarovi

Na snímke bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro je obklopený stúpencami po tom, čo sa zúčastnil na predvolebnej akcii kandidáta na starostu v Rio de Janeiro, Brazília, 16. marca 2024. Foto: TASR/AP

Bolsonaro bol podľa správy agentúry AFP na maďarskom diplomatickom zastupiteľstve od 12. do 14. februára.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Budapešť/Brazília 4. apríla (TASR) - Maďarské veľvyslanectvo v Brazílii prepustilo najmenej dvoch brazílskych zamestnancov ako trest za únik záznamov o návšteve bývalého prezidenta Jaira Bolsonara počas vyšetrovania pokusu o štátny prevrat. S odvolaním sa na brazílsku televíziu CNN to uviedol server hang.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Maďarská ambasáda prepustila zamestnancov bez predloženia dôkazov o ich účasti na úniku videozáznamov. Išlo o Brazílčanov, ktorí mali prístup k monitoru zobrazujúcemu zábery v reálnom čase.

Po publikovaní správ, že Bolsonaro strávil dve noci na maďarskom veľvyslanectve, kde ho nemohli zatknúť, diplomatická misia začala interné vyšetrovanie s cieľom zistiť, ako sa médiá dostali k informáciám a videám.

Bolsonaro bol podľa správy agentúry AFP na maďarskom diplomatickom zastupiteľstve od 12. do 14. februára. Niekoľko dní predtým mu polícia vzala pas a zadržala dvoch jeho asistentov. Brazílski vyšetrovatelia sa začiatkom februára zaoberali podozrením, že Bolsonaro podnietil "pokus o prevrat" v snahe zabrániť prevziať moc víťazovi prezidentských volieb z roku 2022 a súčasnej hlave štátu Luizovi Ináciovi Lulovi da Silvovi.

Bolsonaro "bol na maďarskom veľvyslanectve dva dni ako hosť, aby strávil čas s úradmi tejto spriatelenej krajiny", uviedli jeho právnici. Dodali, že je verejne známe, že exprezident má dobré vzťahy s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Jair Bolsonaro (69) čelí viacerým vyšetrovaniam. Dostal tiež osemročný zákaz vykonávať verejnú funkciu za kritiku brazílskeho volebného systému pred prezidentskými voľbami v roku 2022, ktoré prehral.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)