Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

V Rakúsku odsúdili dvoch Slovákov na doživotie

Mladých Slovákov uznal súd vinnými, že dobodali Rakúšana 12 ranami nožom a nakoniec ho olúpili.

Viedeň 24. apríla (TASR) - Krajinský trestný súd vo Viedni dnes odsúdil dvoch Slovákov na doživotie za lúpežnú vraždu 33-ročného Viedenčana v júni 2011, informovala tlačová agentúra APA.

Slovákov vo veku 22 a 31 rokov uznal súd vinnými z toho, že Rakúšana pri riečke Liesingbach vo Viedni dobodali 12 ranami nožom a nakoniec olúpili. Sudca Roland Weber označil čin za "mimoriadne brutálny". Pre viackrát trestaných mužov súd nenašiel poľahčujúce okolnosti.

Stále nie je jasné za akých okolností sa obaja útočníci so svojou obeťou 28. júna 2011 stretli a nakoniec išli z námestia Karlsplatz na miesto v parku pri riečke, kde Slováci prespávali. Obžalovaní nielenže prezentovali viac verzií, ale sa aj navzájom obviňovali z vraždy, čo im však nepomohlo.

Na dnešnom pojednávaní sa 22-ročný obžalovaný čiastočne priznal. Homosexuálne návrhy, ktoré mu Viedenčan vraj robil v metre, dovolil iba preto, lebo chcel mužovi ukradnúť tašku. Slováci dúfali, že v taške bude značná finančná hotovosť, lebo Viedenčan pôvodne chcel od nich kúpiť drogy.

Príbuzní obeť charakterizovali ako dobrosrdečného človeka, ochotného pomôcť. Na hornej časti tela zavraždeného muža bolo deväť bodných rán, na chrbte ďalšie tri. Vyšetrovatelia našli na tele DNA staršieho z obžalovaných.

Obaja páchatelia použili ukradnutý mobilný telefón vo svojej dedine na východnom Slovensku a dva ukradnuté prstene dali do záložne v Bratislave. Rozsudok ešte nie je právoplatný.