Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Dvoch údajných pašerákov začali súdiť za smrť Sýrčana Ajlana Kurdího

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tureckí predstavitelia informovali, že úrady v roku 2015 zadržali vyše 4400 pašerákov, ktorí organizovali často nebezpečné plavby v nekvalitných člnoch.

Bodrum 11. februára (TASR) - Dvaja údajní pašeráci ľudí sa dnes v Turecku postavili pred súd pre obvinenie, že zapríčinili smrť trojročného Sýrčana Ajlana Kurdího a štyroch ďalších osôb. Smrť tohto chlapca utopením ukázala svetu ľudskú tvár sýrskej utečeneckej krízy, napísala tlačová agentúra AP.

Široko medializovaná fotografia mŕtveho chlapca ležiaceho dolu tvárou na tureckej pláži vyburcovala svet, ktorý obrátil svoju pozornosť na utečeneckú drámu. Snímka len potvrdzovala veľké utrpenie utečencov unikajúcich pred konfliktom v Sýrii, z ktorých mnohí prichádzajú o život pri riskantných plavbách. Hoci turecké úrady uviedli chlapcovo krstné meno Ajlan, jeho teta vyhlásila, že rodina dáva prednosť prepisu mena do latinky Alan.

Medzi piatimi utopenými sa nachádzal takisto Ajlanov päťročný brat Galip a matka Rehan. Čln s migrantmi sa potopil začiatkom septembra počas osudovej plavby z tureckého letoviska Bodrum na grécky ostrov Kos.

Dvoma obžalovanými sú sýrski štátni príslušníci Muwaffak Abaš a Ásim Firhád, ktorí na dnešnom úvodnom pojednávaní odmietli akúkoľvek zodpovednosť za smrť migrantov. Namiesto toho obvinili Ajlanovho otca Abdulláha Kurdího, že osudnú plavbu sám organizoval.

Obaja sýrski občania boli obžalovaní z pašovania ľudí a zo spôsobenia smrti piatich osôb "úmyselnou nedbalosťou". V prípade usvedčenia hrozí každému 35 rokov väzenia.

Aj v priebehu súdneho pojednávania vyplavilo na pobrežie tureckého letoviska Didim severne od Bodrumu telo dievčaťa vo veku okolo 18 rokov. Informovala o tom tlačová agentúra Dogan. Zrejme sa utopilo približne pred 15 dňami pri nehode člna s migrantmi.

Firhád na súde vyhlásil, že bol v Bodrume na obchodnej ceste so spoločníkom a na nehode nemá podiel. "Neviem, prečo som tu a prečo som posledných päť mesiacov za mrežami. Moja rodina sa po nehode rozprávala s ľuďmi, čo ju prežili... Tí tvrdili, že akciu organizoval Abdulláh Kurdí a že potom vystupoval v televízii ako hrdina," uviedol.

Abaš takisto vyhlásil, že na organizovaní plavby sa podieľal Abdulláh Kurdí. Tvrdí o sebe, že nebol pašerákom, ale migrantom, a Kurdí mu prikázal, aby zostal v Turecku a dohliadal na tureckého pašeráka, ktorý mal peniaze migrantov, až kým s člnom nedorazia do Grécka. Abaš dodal, že Kurdí mu výmenou za to sľúbil, že na ďalšiu plavbu do vezme zadarmo. Abdulláh Kurdí sa po tragédii vrátil do Sýrie.

Súdny proces bol odročený na 2. marca.

Tureckí predstavitelia informovali, že úrady v roku 2015 zadržali vyše 4400 pašerákov, ktorí organizovali často nebezpečné plavby v nekvalitných člnoch.