Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Dvojicu brazílskych exprezidentov obvinili v korupčnom škandále

Brazílska exprezidentka Dilma Rousseffová Foto: TASR/AP

Podľa prokuratúry spáchali Lula, Rousseffová a šesť ďalších členov Strany pracujúcich (PT) sériu zločinov v rokoch 2002-16.

Sao Paulo 7. septembra (TASR) - Brazílska prokuratúra obvinila bývalého prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu a jeho nasledovníčku, exprezidentku Dilmu Rousseffovú z vytvorenia zločineckej organizácie, ktorá odvádzala peňažné zdroje zo štátnej ropnej spoločnosti. Informovala o tom v stredu spravodajská stanica BBC.

Podľa prokuratúry spáchali Lula, Rousseffová a šesť ďalších členov Strany pracujúcich (PT) sériu zločinov v rokoch 2002-16. Obe bývalé hlavy štátu tieto obvinenia odmietajú. Ide o prvé obvinenia vznesené voči Rousseffovej, ktorá bola minulý rok v máji senátom suspendovaná za porušenie zákonov o štátnom rozpočte.

Časť týchto ilegálne získaných peňazí vraj slúžila na podplácanie politikov, kupovanie si ich hlasov a na vlastnú politickú kampaň. Škandál sa týka približne desiatky vysokopostavených politikov a podnikateľov. Organizáciu viedol Lula, pričom jeho PT dostala v úplatkoch približne 480 miliónov dolárov, tvrdí prokuratúra.