Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Džavád Zaríf: Trump chce sabotovať jadrovú dohodu s Iránom

Na archívnej snímke iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf. Foto: TASR/AP

To je to, čo má Trump v úmysle a EÚ musí byť preto v tomto smere veľmi opatrná, povedal Zaríf v Teheráne na stretnutí so šéfkou zahraničnej politiky EÚ Federicou Mogheriniovou.

Teherán 5. augusta (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecí Džavád Zaríf dnes varoval Európsku úniu, že americký prezident Donald Trump chce sabotovať jadrovú dohodu z roku 2015 a obviniť z toho Irán.

"To je to, čo má Trump v úmysle a EÚ musí byť preto v tomto smere veľmi opatrná," povedal Zaríf v Teheráne na stretnutí so šéfkou zahraničnej politiky EÚ Federicou Mogheriniovou.

Podľa stránky rezortu iránskej diplomacie, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA, Mogheriniová uistila Teherán, že EÚ bude dôsledne dodržiavať jadrovú dohodu a bude sa snažiť presvedčiť Spojené štáty o jej výhodách. Zároveň vyzvala všetky strany, aby dovtedy nepodnikali neuvážené kroky.

Témami stretnutia boli i rozšírenie spolupráce Iránu a EÚ v rôznych oblastiach, ako aj regionálne otázky vrátane situácie v Sýrii, Jemene, Bahrajne a Iraku.

Mogheriniová sa dnes stretla aj so staronovým iránskym prezidentom Hasanom Rúhaním, na inaugurácii ktorého sa zúčastnila. Ten označil dohodu za dôležitý krok k svetovému mieru. Irán si podľa neho plní všetky svoje povinnosti a bude tak robiť aj naďalej, no Trumpova politika vyvoláva v Iráne pochybnosti a nedôveru.

Zaríf už minulý týždeň povedal, že Trump chce Irán dotlačiť k odstúpeniu od jadrovej dohody, Teherán sa však k tomu nedá vyprovokovať a mieni využívať všetky jej privilégiá, najmä ekonomické. Ak to však v dlhodobom horizonte nebude zaručené, odstúpenie Iránu od dohody nie je vylúčené, varoval Zaríf.