Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Najznámejšieho balkánskeho džihádistu údajne zabili v Kobané

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mujaheri, ktorého vojnovou prezývkou bolo Abu Abdullah al-Kosova, bol podľa denníka Sunday Times zabitý v nedeľu počas prudkých bojov kurdských síl s jednotkami Islamského štátu v Kobané.

Kobané/Priština 26. januára (TASR) - Najznámejšieho balkánskeho džihádistu Lavdrima Mujaheriho údajne zabili počas bojov s kurdskými jednotkami v severosýrskom kurdskom meste Kobané. V noci nadnes o tom informovala srbská štátna televízia RTS s odvolaním sa na britský denník Sunday Times.

Mujaheri, ktorého vojnovou prezývkou bolo Abu Abdullah al-Kosova, bol podľa neho zabitý v nedeľu počas prudkých bojov kurdských síl s jednotkami džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) v Kobané.

Kurdské zdroje ešte predtým dvakrát priniesli informáciu Mujaheriho o smrti, tie sa však ukázali ako nesprávne.

Mujaheri sa do centra pozornosti dostal po tom, čo nožom odrezal hlavu sýrskemu chlapcovi a fotografiu tohto zločinu umiestnil na sociálne sieti, pripomína RTS.

Po tejto udalosti nasledovala aj rozsiahla akcia kosovskej polície proti tzv. "kačanickej skupine" džihádistov. Kačanik je mesto i okres na juhu Kosova s etnicky homogénnym albánskym obyvateľstvom. Srbské médiá dali Mujaherimu prezývku "kosovské monštrum".