Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Džihádisti plánovali po útoku v Paríži zaútočiť aj na Eure 2016

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Plán na útok počas futbalového šampionátu však zlyhal po tom, čo údajného vodcu džihádistickej bunky Salaha Abdeslama zatkli v Bruseli len tri mesiace pred začiatkom majstrovstiev.

Brusel 6. apríla (TASR) - Džihádisti plánovali po útokoch v Paríži z roku 2015 uskutočniť teroristické útoky aj počas majstrovstiev Európy vo futbale 2016 (EURO 2016), ktoré sa konali vo Francúzsku. Vo štvrtok to počas súdneho konania povedal jeden z obžalovaných Mohamed Abrini. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Plán na útok počas futbalového šampionátu však zlyhal po tom, čo údajného vodcu džihádistickej bunky Salaha Abdeslama zatkli v Bruseli len tri mesiace pred začiatkom majstrovstiev, uviedol Abrini.

Abrini vypovedal v rámci krížového výsluchu počas procesu s deviatimi džihádistami, ktorí sú údajne spolupáchateľmi bombových útokov na bruselskom letisku a stanici metra z roku 2016, pri ktorých prišlo o život 32 osôb. Práve tohto 38-ročného Maročana polícia na záberoch z letiskových kamier identifikovala ako "muža v klobúku", ktorý na poslednú chvíľu zmenil názor a rozhodol sa bombu neodpáliť. Výbušniny, ktoré mali dvaja ďalší džihádisti, však detonovali.

"Pôvodný plán bol zaútočiť znova v Paríži na majstrovstvách vo futbale, nie v Belgicku," uviedol Abrini. Po zatknutí Abdeslama však musela džihádistická bunka v Bruseli vymyslieť nový plán, preto zaútočila na tamojšom letisku a stanici metra.

Samovražedné atentáty a streľba do nič netušiacich ľudí na rôznych miestach Paríža v roku 2015 sa odohrali v priebehu 33 minút a spáchali ich tri tímy džihádistov. Útoky boli naplánované v Sýrii a neskôr sa k nim prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát. O život pri nich prišlo 130 ľudí a približne 350 ich bolo zranených.