Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Džihádisti v Mali zaútočili na luxusný hotel vyhľadávaný cudzincami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K útoku na hotel sa zatiaľ nik neprihlásil, pripomína však akcie islamistov.

Bamako 19. júna (TASR) - Najmenej dve obete na životoch z radov hotelových hostí si vyžiadal nedeľňajší útok na hotel v blízkosti malijskej metropoly Bamako. Informoval o tom dnes malijský minister národnej bezpečnosti Salif Traoré.

Terčom útoku bol hotelový areál Le Campement Kangaba, ktorý je vyhľadávaný cudzincami žijúcimi alebo dlhodobo pôsobiacimi v Mali. Ako spresnil minister, bezpečnostné zložky zlikvidovali najmenej štyroch útočníkov, pričom jeden z nich bol už na úteku. Traoré dodal, že polícia má situáciu v hotelovom komplexe pod kontrolou.

K útoku, ku ktorému došlo počas posledného týždňa moslimského pôstneho mesiaca ramadán, sa stále nikto neprihlásil. Jeho scenár však pripomína útoky, k akým v uplynulom období došlo v malijskom Bamaku, susednej Burkine Faso či Pobreží Slonoviny. K týmto útokom sa prihlásila al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM) alebo jej blízke hnutia.

Malijské oficiálne zdroje uviedli, že "džihádisti", ktorí zaútočili na hotelový komplex, vykrikovali "Alláhu akbar" (Boh je veľký), mierili najmä na belochov a následne zajali ľudí v komplexe ako rukojemníkov. Asi 30 osobám sa podarilo ujsť, ale najmenej dvaja hoteloví hostia prišli o život.

Zranenia pri útoku utrpelo osem osôb: šiesti členovia ochranky hotela a dvaja civilisti. Bez zranení vyviazlo 36 ľudí, medzi nimi bolo aj 14 Malijčanov a 13 Francúzi. Podľa rozhlasovej stanice RFI vedenie hotela nemá správy o niekoľkých hotelových hosťoch.

V čase útoku na mieste zasahovali príslušníci malijských bezpečnostných síl, príslušníci mierovej misie OSN i vojaci francúzskej armády. Z komplexu, ktorý vzhľadom pripomína africkú dedinu, sa ozývala streľba a začala horieť minimálne jedna z tamojších budov.

Medzi dvoma potvrdenými obeťami je občianka Francúzska, ktorá mala aj gabonské občianstvo. Druhú obeť sa zatiaľ nepodarilo identifikovať.

Situácia v Mali je nestabilná od roku 2012, keď na severe tejto krajiny vypuklo povstanie, ktorého hlavnými aktérmi boli islamisti a iné povstalecké skupiny. Povstanie sa podarilo potlačiť aj za pomoci francúzskych intervenčných jednotiek. V Mali doteraz pôsobia 800-členné mierové zbory OSN, ktorých úlohou je monitorovať dodržiavanie mierovej dohody medzi vládou a povstalcami.

Spojené štáty pred týždňom varovali pred možnými útokmi v Bamaku, ktorých terčom by sa mohli stať diplomatické misie západných krajín alebo lokality vyhľadávané ich občanmi. Ako potenciálne terče sa uvádzali hotely, reštaurácie a chrámy.