Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Džihádistický duchovný odsúdil Islamský štát za upálenie pilota

Jordánsky pilot, 3. feburára 2015 Foto: youtube.com

Popredný džihádistický duchovný Abú Mohammad Makdisí sa rozohnil dnes na adresu extrémistov z militantnej skupiny Islamský štát (IS) za upálenie jordánskeho pilota.

Ammán 6. februára (TASR) - Popredný džihádistický duchovný Abú Mohammad Makdisí sa rozohnil dnes na adresu extrémistov z militantnej skupiny Islamský štát (IS) za upálenie jordánskeho pilota. Prípad označil za niečo "neakceptovateľné v akomkoľvek náboženstve".

Abú Mohammad Makdisí to povedal v rozhovore pre jordánsku televíziu deň po prepustení z tamojšieho väzenia, kde strávil takmer tri mesiace.

Makdisího zatkli v októbri za kritiku jordánskej participácie na Spojenými štátmi vedenej vojenskej koalícii voči Islamského štátu. Ammán sa ako krajina susediaca so Sýriou i Irakom k týmto koaličným silám pridala v septembri, napísala dnes agentúra AP.

Upálenie pilota je podľa Makdisího "neakceptovateľné pre žiadnu vieru, pre nikoho". Vyjednávanie o prepustení pilota výmenou podľa neho militanti nikdy nemysleli vážne.

Makdisího ustanovili pred desaťročím za duchovného mentora pobočky teroristickej siete al-Káida v Iraku, ktorá sa považuje za predchodkyňu Islamského štátu. Neskôr sa však stal kritikom ich metód, vrátane ich útokov na moslimov.

Začiatkom týždňa zverejnil IS video znázorňujúce upálenie jordánskeho pilota Muáza Kasásbu. Na videu, ktoré IS zverejnil na internete, vidno horiaceho človeka v klietke. Kasásbu zadržiavali džihádisti z IS od decembra, keď so svojím lietadlom havaroval v Sýrii. Upálili ho ešte začiatkom januára.