Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Džihádistova matka-konvertitka dostala desať rokov väzenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obžalovaná v súdnej sieni popierala podporu IS či účasť na bojoch, aj keď je v záberoch zo Sýrie viditeľná so zbraňou v ruke.

Paríž 6. októbra (TASR) - Na najvyšší možný trest desiatich rokov väzenia odsúdili dnes v Paríži konvertitku, ktorá až do krajnosti podporovala svojho syna, jedného z lídrov Francúzov bojujúcich v radoch džihádistov z Islamského štátu (IS).

Christine Rivierová (51) navštívila v rokoch 2013-2014 trikrát syna bojujúceho v Sýrii. V zmysle obžaloby "sa úplne stotožnila s ideológiou islamistov" a prispela k posilneniu IS v logistickej oblasti, keď viacerým mladým ženám pomohla v ceste za synom Tylerom Vilnusom.

V zdôvodnení verdiktu súd konštatoval, že žena sa namiesto pokusu preorientovať syna na správnu cestu rozhodla pre presný opak a ešte ho povzbudzovala v jeho konaní. Navyše sa podieľala aj na nábore dobrovoľníčok v Európe, z ktorých sa viaceré stali manželkami džihádistov.

Argumentáciu obžalovanej, že sa usilovala iba vyhovieť svojmu najmladšiemu synovi, súd zmietol zo stola.

Kým zvyšní členovia rodiny zostali kresťanmi, ženin najmladší syn konvertoval na islam v roku 2011 a jeho matka, s ktorou ho spájal mimoriadne úzky zväzok, o rok neskôr. Obaja sa rýchlo zradikalizovali.

Konvertitku, ktorej cieľom bolo podľa obžaloby udržať syna v závislosti a vytvoriť s ním "nesmrteľný pár" v podmienkach džihádu, zadržali 2. júla 2014 v byte jej staršieho syna, keď sa chystala vycestovať opäť do Sýrie.

Obžalovaná v súdnej sieni popierala podporu IS či účasť na bojoch, aj keď je v záberoch zo Sýrie viditeľná so zbraňou v ruke. Navyše sa podľa jednej z fotografií zverejnených na sociálnych sieťach zúčastnila na vražde istej ženy, čo obžalovaná zdôvodnila slovami, že chcela iba ukázať širokej verejnosti, ako vyzerá tamojšia realita.

Najmladšieho syna odsúdenej zadržali v júli 2015 v Turecku a momentálne ho väznia vo Francúzsku. Ide o muža, ktorý riadil skupinu Francúzov v radoch džihádistov z IS v Sýrii. Tyler Vilnus čelí obvineniu, že bol súčasťou teroristickej bunky, ktorá zorganizovala a zrealizovala sériu teroristických útokov v Paríži z 13. novembra 2015 so 130 obeťami na životoch.