Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Expert na terorizmus: Carnajevov list mal džihádistickú tematiku

Na snímke zverejnenej FBI je podozrivý z výbuchov na Bostonskom maratóne Džochar Carnajev. Foto: TASR/AP

Obžalovaný Carnajev vo svojom odkaze napísal, že bombové útoky boli vykonané ako odplata za činy USA v moslimských krajinách.

Boston 24. marca (TASR) - Americký expert na terorizmus Matthew Levitt dosvedčil, že odkaz, ktorý napísal Džochar Carnajev, aby vysvetlil bombový útok na bostonskom maratóne z roku 2013, mal podobnú džihádistickú tematiku ako materiály nájdené v jeho počítači. Píše o tom dnes agentúra AP.

Obžalovaný Carnajev vo svojom odkaze napísal, že bombové útoky boli vykonané ako odplata za činy USA v moslimských krajinách.

Levitt na pondelňajšom súdnom procese prirovnal Carnajevov odkaz k extrémistickým materiálom z jeho počítača. Medzi nájdenými dokumentmi boli nielen výtlačky časopisu Inspire, publikácie z dielne al-Káidy, ale aj zvukové nahrávky prednášok Anwara al-Awlakiho - moslimského duchovného pôvodom z USA, ktorého zavraždili v roku 2011 v Jemene pri útoku amerických dronov.

Levitt by sa mal dnes zúčastniť aj na krížovom výsluchu s Carnajevovými právnikmi, ktorí pred časom uznali, že obžalovaný sa na prípravách bombového útoku v Bostone zúčastnil. Advokáti však tvrdia, že hlavným organizátorom útoku bol Džocharov mŕtvy brat Tamerlan.

Obžaloba hovorí, že Džochar a Tamerlan Carnajevovci, obaja čečenského pôvodu, nastražili 15. apríla 2013 v cieľovej rovinke medzinárodného maratónu v Bostone dve po domácky vyrobené bomby, na ktoré použili tlakové hrnce naplnené guľôčkovými ložiskami.

Na archívnej snímke z 15. apríla 2013 záchranári a zdravotníci ošetrujú zranených ľudí v cieľovej rovinke bostonského maratónu po bombových útokoch v Bostone. Výbuch dvoch náloží, ktoré explodovali 15. apríla 2013 s odstupom 12 sekúnd v cieľovej rovinke Bostonského maratónu, usmrtil troch ľudí a vyše 260 zranil.
Foto: TASR/AP


Pri atentáte prišli o život traja ľudia a ďalších 260 ich bolo zranených. Džocharovi Carnajevovi hrozí v prípade dokázania viny trest smrti.