Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Džochara Carnajeva previezli z nemocnice do väzenia, prestal vypovedať

Džochara Carnajeva previezli z väzenia do nemocnice Foto: TASR/AP

Carnajeva vypočúvali v nemocničnej izbe viac ako 16 hodín bez toho, aby ho poučili o jeho ústavných právach.

Boston 26. apríla (TASR) - Podozrivého z bombových útokov počas Bostonského maratónu Džochara Carnajeva previezli z nemocnice do väzenia na základni Fort Devens v štáte Massachusetts.

V bostonskej nemocnici bol odvtedy, ako ho polícia pred týždňom zatkla. O jeho prevoze dnes informovali americké federálne úrady.

Americká polícia tvrdí, že bratia Tamerlan a Džochar Carnajevovci 15. apríla umiestnili a odpálili bomby vyrobené z dvoch tlakových hrncov pri cieľovej páske na Bostonskom maratóne. Zabili troch ľudí a zranili 264 ďalších osôb.

Tamerlan Carnajev (26) zahynul o štyri dni pri prestrelke s políciou a zraneného Džochara Carnajeva (19) zatkli po bezprecedentnom policajnom pátraní. V súčasnosti je v dobrom zdravotnom stave, informovali americkí predstavitelia.

Džochara Carnajeva obžalovali z použitia zbrane hromadného ničenia a zo zákerného ničenia majetku, ktoré vyústilo do smrti ľudí.

Podozrivý z bostonských útokov prestal vypovedať

Podozrivého z bombových útokov počas Bostonského maratónu Džochara Carnajeva vypočúvali v jeho nemocničnej izbe viac ako 16 hodín bez toho, aby ho poučili o jeho ústavných právach. Okamžite prestal rozprávať po tom, ako ho sudca a zástupca federálnej prokuratúry poučili o tom, že by nemusel vypovedať a mal by si hľadať právnika. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Džochar Carnajev uviedol vyšetrovateľom, že jeho zabitý brat Tamerlan bol motivovaný džihádistickými myšlienkami a že za útokmi nestojí žiadna medzinárodná teroristická skupina. Podľa CNN povedal Džochar vyšetrovateľom, že jeho brat Tamerlan bol samozvaným radikálom, ktorý si myslel, že islam je terčom útokov a treba sa za to pomstiť. Rovnako tiež prezradil, že s bratom diskutovali o ceste do New Yorku, kde by na námestí Times Square odpálili zostávajúce výbušniny. Mali sa tak rozhodnúť spontánne, keď uniesli v Bostone auto.