Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

E. Kukan verí, že Junckerova komisia opäť postaví Európanov na nohy

Eduard Kukan Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Slovenský poslanec spresnil, že Junckerova komisia má jeho podporu a vyjadril presvedčenie, že pod Junckerovým proeurópskym vedením to bude v zásade pravicová komisia.

Štrasburg. 22. októbra (TASR) - Každá kríza je príležitosťou na zlepšenie. Týmito slovami zhodnotil slovenský europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS) končiacu sa éru Európskej komisie riadenej Josém Manuelom Barrosom a začínajúce obdobie novej komisie pod taktovkou Jeana-Claudea Junckera.

Kukan pripomenul, že europarlament dnes napoludnie odhlasoval zloženie novej komisie, ktorá svoj mandát začína 1. novembra 2014, nadpolovičným počtom hlasov. Sčítanie ukázalo, že 423 poslancov bolo za, 209 proti a zdržalo sa 67 europoslancov.

"V utorok sme hodnotili dve obdobia Barrosovej komisie. Počas ostatných desiatich rokov prešla Európska únia azda najvážnejšou krízou od svojho fungovania. Verím však, že každá kríza je príležitosťou na zlepšenie. Na čele novej komisie stojí kvalifikovaný, skúsený a proeurópsky Jean-Claude Juncker, ktorý už niekoľkokrát dokázal presadiť myšlienky, ktoré ekonomicky a politicky posilnili Európu," uviedol Kukan.

Slovenský poslanec spresnil, že Junckerova komisia má jeho podporu a vyjadril presvedčenie, že pod Junckerovým proeurópskym vedením to bude v zásade pravicová komisia.

Kukan upozornil, že novú exekutívu EÚ čakajú viaceré výzvy, najmä však zabezpečenie ekonomického rastu, otázky zamestnanosti, posilnenie vnútorného trhu či vytvorenie energetickej únie.

"Osobne očakávam, že sa nová komisia bude intenzívne venovať zahraničnej a bezpečnostnej politike EÚ. Takisto je dôležité, aby sme sa zaujímali o aktívne starnutie a využitie pracovného potenciálu ľudí nad 50 rokov," pripomenul Kukan.

Vyjadril presvedčenie, že Junckerov začínajúci kabinet splní očakávania Európanov a postaví EÚ pevne na nohy.

"Juncker zdôraznil, že sa treba vrátiť k podstate európskeho projektu a priniesť nový vietor do plachát, ktorý bude založený na metóde spoločenstva. Jednoducho povedané, jeden za všetkých a všetci za jedného," zhodnotil situáciu Kukan.