Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

EANA odsudzuje útok na kanceláriu tlačovej agentúry AFP v Gaze

Palestínčania hľadajú preživších v troskách zničenej budovy po izraelskom nálete v utečeneckom tábore Bureij v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

AFP vo štvrtok informovala, že izraelský útok zasiahol a vážne poškodil jej kanceláriu v meste Gaza. Izraelská armáda zásah popiera.

Paríž 7. novembra (TASR) - Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) odsúdila minulotýždňový útok na kanceláriu francúzskej tlačovej agentúry AFP v meste Gaza. Správna rada EANA zároveň vyzvala na rešpektovanie a ochranu novinárov, uvádza TASR, ktorá je taktiež členom aliancie.

"Útoky na infraštruktúru masmédií vyvolávajú veľké obavy, najmä keď je umiestnenie kancelárie dobre známe a vopred ohlásené. Našťastie sa vďaka iniciatívnym opatreniam AFP podarilo vopred evakuovať všetkých zamestnancov, ktorí by sa inak nachádzali v kancelárii v meste Gaza, a nikto neutrpel zranenia," uviedol Alexandru Giboi, generálny tajomník EANA.

"Správna rada EANA podporuje výkonného riaditeľa AFP Fabricea Friesa, ktorý tento ohavný čin odsúdil," uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Tento incident podľa aliancie podčiarkuje dôležitosť ochrany novinárov, ktorých práca je pri poskytovaní správ do celého sveta mimoriadne dôležitá. EANA preto vyzvala všetky strany, aby novinárov rešpektovali a chránili. "Stojíme za AFP aj všetkými ostatnými médiami, ktoré čelia podobným hrozbám, a naďalej sa zasadzujeme za bezpečné prostredie pre rozvoj dôveryhodnej žurnalistiky," dodala rada aliancie.

AFP vo štvrtok informovala, že izraelský útok zasiahol a vážne poškodil jej kanceláriu v meste Gaza. Izraelská armáda zásah popiera.

EANA, ktorej členom je aj TASR, je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv. Pozostáva z 33 členských agentúr.