Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

EANA vyzvala slovinskú vládu, aby obnovila financovanie STA

Na archívnej snímke zo 14. júla 2020 je logo slovinskej tlačovej agentúry STA v Ľubľane. Foto: TASR/STA

Rada ďalej uvádza, že STA, ako každá iná štátna tlačová agentúra, je jedným z hlavných pilierov demokracie v Slovinsku a nezaslúži si, aby ju zlomila nepriaznivá politika.

Ľubľana 1. septembra (TASR) - Rada Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) vyzvala v stredu slovinskú vládu, aby obnovila financovanie Slovinskej tlačovej agentúry (STA).

"Počas posledného roka sme boli svedkami ponižujúcej situácie STA, ktorá je už mnoho rokov váženým členom EANA. Uznávame a zastávame právo STA fungovať podľa slovinského práva a dôrazne podporujeme novinárske zásady, ktoré sú základom činnosti STA ako tlačovej agentúry," uvádza sa v tlačovom vyhlásení Rady EANA.

Rada ďalej uvádza, že STA, ako každá iná štátna tlačová agentúra, je jedným z hlavných pilierov demokracie v Slovinsku a nezaslúži si, aby ju zlomila nepriaznivá politika, "naopak, kvalitnú žurnalistiku a nezaujaté správy treba podporovať, nie im prekážať".

"Majúc na pamäti všetky uvedené skutočnosti Rada EANA vyzýva slovinskú vládu, aby obnovila legálne financovanie STA zákonným dodržiavaním postupov, ktorých cieľom je zaistiť stabilitu Slovinskej tlačovej agentúry. Politický tlak na STA by sa mal skončiť," dodala Rada EANA.

EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.