Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Ebola naďalej zúri, boja sa jej aj lekári

Ebola naďalej zúri, boja sa jej aj lekári Foto: Tablet.TV

V Guiney, ktorá je jedným z ohnísk nákazy ebolou, sa nemocnice paradoxne vyprázdňujú. Dôvodom nie je pokles počtu chorých, ale strach.


Konakry, Guinea / Washington, USA - Epidémia eboly v západnej Afrike naďalej zúri. Jej silu dokazuje bilancia vyše 4500 mŕtvych a ďalšie tisícky nakazených. V Guiney, jednej z trojice najviac zasiahnutých krajín (Sierra Leone, Libéria), sa medzi obyvateľmi začalo šíriť mylné presvedčenie, ktoré u nich vyvoláva strach z nemocníc a lekárov. Domnievajú sa, že chorým, či už na ebolu alebo iné ochorenia, vpichujú smrtiace injekcie. Nemocnice sú tak čoraz prázdnejšie.

Strach však ochromil aj prácu lekárov. Tí sa zas obávajú možnej nákazy smrteľným vírusom. Prestávajú chodiť do práce. Pacienti postupne strácajú nádej, že sa v nemocniciach môžu z choroby vyliečiť.

Pretrvávajúce obavy z rozšírenia eboly sú aj medzi obyvateľmi Spojených štátov amerických. Pre osoby prichádzajúce do USA zo západnej Afriky zaviedli nový skríning.

Prezident USA Barack Obama v noci nadnes zhodnotil situáciu v krajine mierne optimisticky. Urobil tak po stretnutí s novým vrchným koordinátorom boja proti epidémii eboly - Ronom Klainom. Uviedol, že ak by sa vyskytli nové prípady eboly, nemocnice v štátoch Texas a Ohio sú na príjem prípadných pacientov dobre pripravené.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb v stredu oznámilo, že všetkých cestujúcich z Libérie, Sierry Leone a Guiney budú v rámci prevencie pred ebolou po príchode do USA monitorovať počas celej jej 21-dňovej inkubačnej doby. Opatrenie vstúpi do platnosti od pondelka.