Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

ECHR: Poľsko a Lotyšsko by mali pomôcť migrantom z bieloruských hraníc

Na archívnej snímke migranti po prekročení hranice z Bieloruska do Poľska v dedine Usnarz Gorny. Foto: TASR/AP

Desiatky Iračanov a Afgancov uviazli v pohraničí v dôsledku politických sporov medzi Poľskom a Lotyšskom na jednej strane a Bieloruskom na strane druhej.

Štrasburg 25. augusta (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ECHR) v stredu oficiálne vyzval poľské a lotyšské orgány, aby poskytli útočisko migrantom, ktorí uviazli na hraniciach s Bieloruskom. Informovala o tom televízia Euronews.

"Súd rozhodol, že poľské a lotyšské orgány majú poskytnúť všetkým dotknutým osobám jedlo, vodu, ošatenie, primeranú lekársku starostlivosť a podľa možností aj dočasné útočisko," píše sa v rozsudku zverejnenom na internete.

Súd však zároveň spresnil, že "toto opatrenie by nemalo byť chápané tak, že je vyžadované, aby Poľsko alebo Lotyšsko umožnili osobám (žiadajúcim o azyl) vstúpiť na ich územie".

Desiatky Iračanov a Afgancov uviazli v pohraničí v dôsledku politických sporov medzi Poľskom a Lotyšskom na jednej strane a Bieloruskom na strane druhej.

Krajiny susediace s Bieloruskom tvrdia, že Minsk posiela migrantov k ich hraniciam ako odplatu za sankcie Európskej únie, ktoré boli na Bielorusko uvalené po zásahu proti demonštrantom po sporných voľbách, v ktorých opäť zvíťazil dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko.

Poľsko a Lotyšsko odmietajú vpúšťať do svojich krajín desiatky migrantov, zatiaľ čo Bielorusko im návrat na svoje územie nedovoľuje.