Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Verdiktu komisie o Schmittovom plagiátorstve sa vysmieva celé Maďarsko

Foto: TASR/AP

Maďarský prezident Pál Schmitt neodstúpi zo svojej pozície.

Budapešť 28. marca (TASR) – Vo väčšine krajín by Pál Schmitt už podal svoju písomnú rezignáciu (alebo by aspoň našiel nejakú, ktorú by mohol skopírovať). Napísal to dnes v reakcii na utorňajšie rozhodnutie komisie vyšetrujúcej kauzu plagiátorstva maďarského prezidenta Pála Schmitta Adam LeBor na blogu Eastern approaches britského ekonomického týždenníka Economist.

Komisia podľa blogu ponúkla Schmittovi záchranné koleso, keď konštatovala, že prezident síce v dizertačnej práci skopíroval rozsiahle pasáže iných prác, ale v tomto prípade ide o odbornú chybu vtedajšej Univerzity telesnej výchovy, ktorá túto skutočnosť mala odhaliť v priebehu hodnotenia práce.

LeBor zdôrazňuje, že premiér Viktor Orbán vlani sľúbil, že v Maďarsku sa nikto nevyhne zodpovednosti za svoje činy. "Maďarsko nebude krajinou bez následkov," vyhlásil Orbán. Zdá sa, že na Schmitta sa to nevzťahuje, konštatoval autor a dodal, že vlani pre podobnú kauzu odstúpil nemecký minister obrany Karl Theodor zu Guttenberg.

Verdikt maďarskej komisie sa podľa LeBora stal v Maďarsku terčom výsmechu. Podľa kritikov si budapeštianska Semmellweisova univerzita kvôli Schmittovi poškodila svoju vlastnú reputáciu. "Hlavu štátu vyzvali všetky štyri opozičné strany na odstúpenie, ale súdruhovia vo vládnucom Fidesze ho podporujú. Teraz tvrdia, že záležitosť je uzatvorená," citovali noviny Népszabadság z britského blogu.


Maďarský prezident Pál Schmitt neodstúpi zo svojej pozície.


Hlava štátu, ktorá je na summite o jadrovej bezpečnosti v Južnej Kórei, to uviedla v reakcii na správu komisie, ktorá vyšetrovala podozrenie z plagiátorstva v prípade jeho dizertačnej práce.

Schmitt pre maďarskú tlačovú agentúru MTI povedal, že výsledok vyšetrovania komisie ho potvrdila v dávnejšom rozhodnutí, preto zostáva naďalej vo funkcii prezidenta.

Ako dodal, ani chvíľu neuvažoval o tom, že sa vzdá tohto postu, pretože ľudia ho nezvolili za prezidenta kvôli tomu, akú dizertačnú prácu obhajoval pred 20 rokmi, ale "zrejme kvôli iným kvalitám". Zdôraznil, že svoju prácu vykonáva aj naďalej s rovnakou zodpovednosťou.

Verdikt komisie označil za akúsi satisfakciu. "Mal som pravdu aj pred 20 rokmi, keď som v daných okolnostiach a v súlade s predpismi napísal svoju dizertačnú prácu najlepšie, ako som mohol," podotkol Schmitt.


Verdikt vyšetrovacej komisie


Podľa výsledku vyšetrovania komisie, ktorej úlohou bolo objasniť podozrenie z plagiátorstva, Schmittova dizertačná práca má síce nedostatky, ale formálne vyhovuje požiadavkám praxe niekdajšej Univerzity telesnej výchovy.

Komisia síce vytkla, že text práce obsahuje nezvyčajne rozsiahle pasáže diel iných autorov, táto skutočnosť však mala byť podľa nej odhalená v priebehu jej hodnotenia.

"Je to odbornou chybou vtedajšej Univerzity telesnej výchovy. Autor dizertačnej práce si takto mohol myslieť, že spĺňa požiadavky," uviedla komisia.