Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

ECOWAS je pripravený vojensky zasiahnuť v Nigeri, ak zlyhá diplomacia

Na archívnej snímke nigérijský prezident Bola Ahmed Tinubu (predný rad uprostred) pózuje s ďalšími lídrami hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) pred mimoriadnym summitom v nigérijskej metropole Abuja vo štvrtok 10. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Vojenskí predstavitelia deviatich z 15 členských krajín bloku predtým na dvojdňovom stretnutí diskutovali o možnej vojenskej intervencii v Nigeri.

Akkra 19. augusta (TASR) — Šéfovia armád Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) sú pripravení vojensky zasiahnuť v Nigeri "hneď, ako bude vydaný rozkaz". Všetky možnosti vrátane diplomatického riešenia však naďalej zostávajú na stole, uviedol podľa agentúry DPA v piatok večer v hlavnom meste Ghany Akkra komisár ECOWAS-u pre politické záležitosti, mier a bezpečnosť Abdel-Fatau Musah.

Vojenskí predstavitelia deviatich z 15 členských krajín bloku predtým na dvojdňovom stretnutí diskutovali o možnej vojenskej intervencii v Nigeri po zosadení demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma.

Musah informoval, že Niger najprv navštívi sprostredkovateľská misia ECOWAS-u. Ak jej úsilie zlyhá, blok štátov pristúpi k vojenskému riešeniu, ktorého cieľom bude obnovenie ústavného poriadku v Nigeri.

Aktivácia pohotovostnej jednotky už podľa Musaha prebieha a jej príslušníci sú pripravení "kedykoľvek" zasiahnuť. Stanovený bol aj dátum potenciálnej intervencie, nie je ho však možné zverejniť. S účasťou na zásahu súhlasili všetky členské štáty okrem Kapverd a tých, kde je pri moci armáda.

Junta v Nigeri, ktorá sa ujala moci 26. júla, vyhlásila, že je ochotná rokovať, no doteraz blokovala všetky diplomatické snahy ECOWAS-u. Toto združenie požaduje okrem obnovenia ústavného poriadku aj návrat zvrhnutého prezidenta Mohameda Bazouma k moci, ktorý je v domácom väzení.

Niger s približne 26 miliónmi obyvateľov bol pred prevratom jedným z posledných spojencov USA a európskych štátov v oblasti Sahelu. Francúzsko a USA majú v tejto krajine, ktorá leží na kľúčovej migračnej trase do Európy, dôležité vojenské základne.