Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

ECOWAS nariadil aktiváciu svojich pohotovostných jednotiek

Stúpenci nigerskej vládnucej chunty hrajú na hudobné nástroje počas protestu v Niamey. Foto: TASR/AP

Lídri bloku predtým vo štvrtok uviedli, že sú rozhovory s nigerskou juntou a že takéto rokovania považujú za základ svojich pokusov o zmiernenie krízy v Nigeri.

Abuja 10. augusta (TASR) - Lídri Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) vo štvrtok nariadili aktiváciu pohotovostných jednotiek ECOWAS pre ich prípadné nasadenie v Nigeri.

Bezprostredne nie je jasné, čo bude ich aktivácia v praxi znamenať, uviedla rozhlasová stanica Deutsche Welle (DW).

ECOWAS zriadilo tieto sily vlani ako regionálnu mierovú jednotku, ktorá má čeliť teroristickým hrozbách, ako aj protiústavným zmenám vlád v západnej Afrike, objasnila DW.

Účastníci summitu vo svojom vyhlásení vyzvali tiež Africkú úniu (AÚ), ako aj partnerské krajiny a inštitúcie, aby podporili uznesenie prijaté v Abuji, dodala agentúra AFP.

Lídri bloku predtým vo štvrtok uviedli, že sú rozhovory s nigerskou juntou a že takéto rokovania považujú za základ svojich pokusov o zmiernenie krízy v Nigeri.

"Je dôležité, aby sme uprednostnili diplomatické rokovania a dialóg ako základ nášho prístupu," povedal nigérijský prezident Bola Tinubu, ktorý predsedá mimoriadnemu summitu ECOWAS v Abuji. Vyzval lídrov bloku, aby konali s vedomím, že problém je naliehavý.

Tinubu, ktorý predsedá ECOWAS, však vo štvrtok na záver summitu vyhlásil, že žiadna možnosť "nebola zhodená zo stola", vrátane použitia sily ako poslednej možnosti.

Po prevrate z 26. júla dal ECOWAS vodcom prevratu ultimátum, aby prezidenta Bazouma znova uviedli do úradu, inak budú čeliť použitiu sily.

Jeden z vojakov, ktorí zvrhli demokraticky zvoleného nigerského prezidenta Mohameda Bazouma, hovorí počas prejavu k stúpencom nigerskej vládnucej chunty na protestnom zhromaždení v Niamey.
Foto: TASR/AP


Vodcovia prevratu túto požiadavku odignorovali a ultimátum, ktoré vypršalo v nedeľu, prešlo zo strany ECOWAS bez implementácie akýchkoľvek reštriktívnych opatrení.

Susedia Nigeru - Mali a Burkina Faso, kde vládnu vojenské vlády, ktoré sa chopili moci štátnymi prevratmi, - tvrdia, že ozbrojený zásah v Nigeri by sa rovnal vyhláseniu vojny ich krajinám.

Aktéri nigerského prevratu v utorok odmietli ponuku vyslať do Nigeru spoločný tím predstaviteľov ECOWAS, OSN a Africkej únie.

Medzinárodné spoločenstvo odsúdilo prevrat v Nigeri a vyvíja tlak na vodcov prevratu, aby vrátili moc Bazoumovi.

Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril v stredu znepokojenie v súvislosti so životnými podmienkami, v ktorých je internovaný Bazoum a jeho rodina.

Objavili sa totiž správy, že Bazoum a jeho rodina sú zadržiavaní bez elektriny, vody, jedla, či liekov.

Guterres vyzval aj na okamžité a bezpodmienečné prepustenie ďalších zadržaných členov vlády.

Medzitým nigerská vojenská junta vo štvrtok vymenovala svoj vládny kabinet, pripomenula agentúra DPA.