Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

ECOWAS považuje vojenský zásah v Nigeri za poslednú možnosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prezident Bazoum bol zvolený pred dvoma rokmi, 26. júla ho zvrhla elitná prezidentská stráž.

Abuja 2. augusta (TASR) - Členské krajiny Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) považujú vojenský zásah v Nigeri s cieľom vrátiť k moci demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma po prevrate za "poslednú možnosť". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Vojenská možnosť je úplne posledná možnosť na stole, ale musíme sa pripraviť aj na túto možnosť," povedal komisár ECOWAS Abdel-Fatau Musah na začiatku stretnutia vojenských veliteľov členských krajín ECOWAS v nigérijskom hlavnom meste Abuja.

Delegácia tohto regionálneho zoskupenia je práve v Nigeri na "rokovaniach", dodal Musah, komisár pre politické záležitosti, mier a bezpečnosť.

Prezident Bazoum bol zvolený pred dvoma rokmi, 26. júla ho zvrhla elitná prezidentská stráž. Jej veliteľ generál Abdourahamane Tiani sa vyhlásil za vodcu krajiny, čo sa však stretlo s medzinárodným odsúdením. ECOWAS mu pod hrozbou použitia sily dalo týždeň na vzdanie sa moci a uvalilo na Niger obchodné a finančné sankcie.

Zdroj z nigerskej elektrárenskej spoločnosti v stredu pre AFP uviedol, že Nigéria v rámci sankcií prerušila dodávky elektriny do Nigeru. Táto jedna z najchudobnejších krajín sveta je na 70 percent závislá od dodávok elektriny z Nigérie.

V súčasnosti ECOWAS predsedá Nigéria, ktorá sa zaviazala zaujať pevný postoj proti štátnym prevratom v regióne od roku 2020.