Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Britský deficit rozpočtu v decembri klesol

Britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Bol však štvrtý najvyšší v histórii.

Londýn 25. januára (TASR) - Rozpočtový deficit Británie dosiahol v poslednom mesiaci minulého roka takmer 17 miliárd libier. V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka klesol o zhruba 8 miliárd libier, na druhej strane to bol štvrtý najvyšší rozpočtový schodok za daný mesiac v histórii. Poukázali na to v utorok zverejnené údaje britského štatistického úradu.

Rozpočtový deficit dosiahol v decembri 16,8 miliardy libier (20,05 miliardy eur), čo v porovnaní s decembrom predchádzajúceho roka znamená pokles o 7,6 miliardy libier. Napriek poklesu to však stále predstavuje štvrtý najvyšší rozpočtový schodok Británie za mesiac december od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1993.

Od začiatku finančného roka, čo znamená od apríla do konca decembra, dosiahol rozpočtový deficit Británie 146,8 miliardy libier. V tomto prípade ide o druhý najvyšší schodok rozpočtu od začatia evidovania údajov.

Čistý dlh verejného sektora dosiahol ku koncu decembra takmer 2,34 bilióna libier. Znamená to približne 96 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najvyššia úroveň od marca 1963.

(1 EUR = 0,83803 GBP)