Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostné zložky usmrtili v provincii Severný Sinaj 21 militantov

Egyptský policajt stojí na stráži, ilustračné foto. Foto: TASR AP

Egyptské ministerstvo vnútra vo vyhlásení uviedlo, že polícia uskutočnila razie v dvoch úkrytoch teroristických skupín v provincii Severný Sinaj.

Káhira 23. mája (TASR) - Egyptské bezpečnostné zložky počas ozbrojených zrážok v provincii Severný Sinaj na severovýchode Egypta zabili 21 militantných islamistov, informovala v sobotu agentúra AFP.

Egyptské ministerstvo vnútra vo vyhlásení uviedlo, že polícia uskutočnila razie v dvoch úkrytoch teroristických skupín v provincii Severný Sinaj. Razie spôsobili prestrelku, počas ktorej prišli o život militanti a dvaja príslušníci bezpečnostných zložiek utrpeli zranenia.

Bezpečnostné zložky v úkrytoch našli automatické zbrane a vesty s výbušninami.

Dve skupiny militantov údajne plánovali útoky počas sviatku íd al-fitr, ktorý moslimovia sláva v závere pôstneho mesiaca ramadán. Sviatok sa v Egypte začína v nedeľu.

Bezpečnostné sily v Egypte už dlhodobo bojujú proti militantným islamistom, ktorých aktivita nabrala na sile po zosadení islamistického prezidenta Muhammada Mursího v roku 2013.

Islamisti podnikajú útoky predovšetkým na príslušníkov bezpečnostných zložiek, príslušníkov tamojšej kresťanskej menšiny a zriedkavo i na turistov.

Vo februári 2018 spustil egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí proti islamistickým militantom na Sinajskom polostrove rozsiahlu operáciu. Odvtedy bolo podľa oficiálnych údajov usmrtených približne 950 džihádistov a zahynulo niekoľko desiatok vojakov.