Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Egypte pri výbuchu bomby zahynul polícajný generál

Ozbrojené útoky namierené proti príslušníkom polície sú v Egypte takmer na dennom poriadku od júla minulého roka, keď armáda zvrhla vládu prezidenta Muhammada Mursího.

Káhira 23. apríla (TASR) - Výbuch bomby umiestnenej pod autom zabil dnes neďaleko egyptskej metropoly Káhira vysokopostaveného policajného dôstojníka, informovala agentúra Reuters.

Brigádny generál Ahmad Zakí zahynul pri výbuchu, ku ktorému došlo v Meste 6. októbra, približne 32 kilometrov od Káhiry, uviedla egyptská štátna televízia.

Mesto 6. októbra je satelitné mesto vybudované v púšti 32 kilometrov juhozápadne od centra Káhiry. Založili ho v roku 1979 a pomenované je podľa dňa, keď egyptská armáda prekročila izraelskú Bar Levovu líniu. Má okolo pol milióna obyvateľov.

Ďalší egyptský policajt a jeden militant dnes zahynuli počas operácie bezpečnostných síl asi 45 kilometrov juhozápadne od mesta Alexandria. Ozbrojenci spustili paľbu v momente, keď sa príslušníci bezpečnostných síl priblížili k ich úkrytu, uviedlo ministerstvo vnútra.

Ozbrojené útoky namierené proti príslušníkom polície sú v Egypte takmer na dennom poriadku od júla minulého roka, keď armáda zvrhla vládu prezidenta Muhammada Mursího a jeho islamistického hnutia Moslimské bratstvo.

V egyptských prezidentských voľbách naplánovaných na koniec mája sa očakáva víťazstvo bývalého šéfa egyptskej armády Abdala Fattáha Sísího, ktorý sľúbil, že militantov pôsobiacich v Egypte rozdrví.