Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Egyptského exposlanca odsúdili za pašovanie starožitností na 10 rokov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Agentúra MENA nešpecifikovala, aké konkrétne starožitnosti boli pašované, no uviedla, že v niektorých prípadoch odsúdení organizovali a financovali utajené výkopové práce.

Káhira 21. apríla (TASR) - Egyptský súd vo štvrtok odsúdil bývalého poslanca Aláu Hasanajna a ďalších 22 osôb na desať rokov väzenia za pašovanie starožitností z krajiny. TASR správu prevzala od agentúry AP, ktorá sa odvolala na egyptskú štátnu spravodajskú agentúru MENA.

Hasanajn a ďalší štyria odsúdení si za mrežami odsedia desať rokov, zvyšní odsúdení vrátane prominentného podnikateľa Hasana Rátiba dostali štvorročný trest odňatia slobody. Okrem toho dostali pokutu vo výške jedného milióna egyptských dolárov (v prepočte takmer 50.000 eur).

Agentúra MENA nešpecifikovala, aké konkrétne starožitnosti boli pašované, no uviedla, že v niektorých prípadoch odsúdení organizovali a financovali utajené výkopové práce. V krajine sa podľa AP stále nachádza množstvo neobjavených artefaktov z čias faraónov.

Egypt v uplynulých rokoch zvýšil snahu zastaviť pašovanie starožitností z krajiny, ktoré prekvitalo najmä počas chaosu, ktorý tam nastal po zvrhnutí dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka. Podozrivými z pašovania boli často ľudia z vyšších vrstiev spoločnosti. V roku 2020 odsúdili na 30 rokov väzenia za pašovanie starožitností brata niekdajšieho egyptského ministra financií Júsufa Burusa Ghálího.

Egypt v uplynulých rokoch varoval zahraničné múzeá, že im nepomôže s vystavovaním starovekých egyptských artefaktov, kým nevrátia tie, ktoré získali pašovaním. Ministerstvu starožitností sa od roku 2016 podarilo opätovne získať viac ako 1000 artefaktov a 22.000 starodávnych mincí.