Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Demonštranti na Námestí Tahrír žiadali odstúpenie prezidenta Sísího

Na archívnej snímke egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Foto: TASR/AP

Alí, ktorý sa momentálne nachádza v dobrovoľnom zahraničnom exile, zverejnil na Facebooku sériu videí, v ktorých egyptského lídra a vojsko obvinil z rozsiahleho plytvania verejnými zdrojmi.

Káhira 21. septembra (TASR) - Desiatky ľudí demonštrovali v noci na sobotu v egyptskom hlavnom meste Káhira a požadovali odstúpenie prezidenta republiky Abdala Fattáha Sísího. Píše o tom agentúra AP.

Relatívne krátky a na miestne pomery dosť nezvyčajný protest sa konal na Námestí oslobodenia (Tahrír). Táto mestská časť Káhiry bola v roku 2011 centrom povstania proti dlhoročnému autoritárskemu prezidentovi Husnímu Mubarakovi, ktorý aj nakoniec pod tlakom ľudového hnutia zo svojej funkcie odstúpil.

Najnovšie protesty sú reakciou na tvrdenia istého podnikateľa menom Muhammad Alí, ktorý ešte v polovici tohto mesiaca - avšak bez uvedenia dôkazov - obvinil prezidenta Sísího i egyptskú armádu z korupcie.

Alí, ktorý sa momentálne nachádza v dobrovoľnom zahraničnom exile, zverejnil na Facebooku sériu videí, v ktorých egyptského lídra a vojsko obvinil z rozsiahleho plytvania verejnými zdrojmi. Tie boli podľa neho míňané na vily a iné stavebné projekty určené pre vysokých armádnych činiteľov.

Sísí všetky Alího obvinenia označil za "nehorázne klamstvá a očierňovanie". Obvinenia armády z korupcie a sprenevery sú podľa prezidentových slov snahou o rozvrátenie Egypta.

Protestnú akciu, ktorá na Námestí Tahrír trvala až do sobotného rána, bezpečnostné zložky rozohnali - v Egypte sú totiž nepovolené protesty zakázané. Zranenia či obete na životoch neboli hlásené.