Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Deň hnevu sa v Egypte zmenil na násilie, zahynuli desiatky ľudí

Foto: TASR/AP

Dnešné násilie nasledovalo po stredajšom krvavom zásahu bezpečnostných síl proti dvom protestným táborom bratstva v Káhire, ktorý si vyžiadal stovky ľudských životov.

Káhira 16. augusta (TASR) - Protesty priaznivcov zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího sa dnes zmenili na násilie po celej krajine.


Egyptské hnutie Moslimské bratstvo zároveň dnes vyzvalo na každodenné protesty počas celého týždňa. Tisíce jeho priaznivcov sa už aj tento týždeň zhromažďovali v rôznych mestách krajiny, aby odsúdili násilný zásah bezpečnostných síl proti zástancom hnutia. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Vyzývame egyptský ľud a národné sily, aby protestovali každý deň, kým sa neskončí prevrat," uviedlo zoskupenie v oznámení a narážalo tým na zvrhnutie islamistického, riadne zvoleného prezidenta Muhammada Mursího. Minulý mesiac ho zosadila armáda.

Nemenovaní bezpečnostní predstavitelia v Egypte informovali, že celkový počet obetí dnešných zrážok medzi islamistickými demonštrantami a políciou stúpol v krajine najmenej na 60.

Predstavitelia bezpečnosti povedali tlačovej agentúre AP, že v Egypte dnes zahynulo 52 civilistov a osem policajtov. Ranených je najmenej 242 ďalších ľudí, informovala egyptská štátna tlačová agentúra MENA.

Násilnosti vypukli po tom, čo protestujúci dnes vyšli do ulíc a reagovali tak na výzvu Moslimského bratstva po stredajšom krvavom zásahu bezpečnostných síl. Tie 14. augusta pri útoku na dva protestné tábory, zriadené Moslimským bratstvom, zabili až 638 ľudí. Dnes sa priaznivci Mursího dostali do krvavých stretov s ozbrojenými civilnými strážami.

Neďaleko Ramzesovho námestia v centre Káhiry dnes bola podpálená budova, ktorá je sídlom štátnej spoločnosti Arab Contractors. O obrovskom požiari informovala tlačová agentúra Sinchua, ktorá sa odvolávala na egyptskú štátnu televíziu. Vážne poškodené boli tretie a štvrté poschodie.

Na Ramzesovej ulici v Káhire stále bojovali priaznivci zvrhnutého prezidenta Mursího proti bezpečnostným silám, čo bránilo hasičom likvidovať požiar.

Muž plače nad mŕtvym telom svojho príbuzného v mešite v káhirskej štvrti Madínat Nasr (Nasr City) 15. augusta 2013.
Foto: TASR/AP
Za posledných 24 hodín bolo pri násilnostiach v Egypte zabitých tiež 24 policajtov. Informoval o tom dnes bezpečnostný predstaviteľ, na ktorého sa odvolávala tlačová agentúra Reuters. Počet policajtov zabitých pri politickom násilí v krajine tak od stredy stúpol na 67.

Dnešné násilie nasledovalo po stredajšom krvavom zásahu bezpečnostných síl proti dvom protestným táborom bratstva v Káhire, ktorý si vyžiadal stovky ľudských životov. Bezpečnostné sily sa v stredu pokúšali ukončiť týždne trvajúce nepokoje po zvrhnutí Mursího z 3. júla armádou.

Nepokoje rastú

Po mesiacoch politického nepokoja stojí hlboko názorovo rozdelený Egypt na pokraji chaosu - islamistickí zástancovia Mursího totiž odmietajú prijať jeho zosadenie, ktoré nasledovalo po obrovských zhromaždeniach jeho kritikov.

Mursího stúpenci požadujú odstúpenie armádneho veliteľa generála Abdala Fatáha Sísího a opätovné uvedenie prvého slobodne zvoleného egyptského prezidenta Mursího do úradu. Ten je v súčasnosti zadržiavaný a na verejnosti sa neukázal od svojho zvrhnutia.

"Skôr či neskôr umriem. Je lepšie zomrieť za svoje práva než v posteli. Zbrane nás už nezastrašia," povedal 28-ročný manažér firmy, ktorý sa pridal k pochodu tisícov demonštrantov za Mursího.

Keď polícia použila slzotvorný plyn, protestujúci - mládež aj starí ľudia, muži aj ženy - si ako ochranu nasadili chirurgické či plynové masky alebo si natiahli na tvár farebné šatky.

"Alláhu akbar! (Boh je veľký)" skandoval dav.

Ashtonová požiadala štáty EÚ, aby prediskutovali "vhodné opatrenia" voči Egyptu

Šéfka zahraničnej politiky Európskej únie Catherine Ashtonová dnes oznámila, že požiadala vlády EÚ, aby prediskutovali "vhodné opatrenia", ktoré môže únia podniknúť v reakcii na násilie v Egypte. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Som v neustálom kontakte s ministrami zahraničných vecí EÚ a požiadala som predstaviteľov členských štátov, aby predebatovali a skoordinovali vhodné opatrenia, ktoré musí Európska únia podniknúť v reakcii na situáciu v Egypte," napísala Ashtonová vo vyhlásení.

Šéfka diplomacie EÚ označila počet obetí v Egypte za šokujúci a uviedla, že zodpovednosť za tragédiu leží z veľkej časti na pleciach dočasnej vlády, no aj širšieho politického vedenia krajiny.

Francúzsko a Nemecko vyzvali na stretnutie ministrov EÚ o Egypte

Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová chcú, aby sa na budúci týždeň konalo stretnutie ministrov zahraničných vecí Európskej únie, zamerané na diskusiu o spolupráci EÚ v Egyptom. Informovala o tom dnes kancelária francúzskeho lídra.

Hollande a Merkelová dnes spolu telefonovali, dva dni po útoku egyptských bezpečnostných síl na káhirské tábory protestujúcich prívržencov zosadeného prezidenta Muhammada Mursího a jeho Moslimského bratstva. Útok si vyžiadal stovky ľudských životov.

Hollande aj Merkelová "vyzvali na okamžité zastavenie násilia a na návrat k dialógu medzi Egypťanmi", uvádza sa vo vyhlásení Elyzejského paláca, z ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Merkelová taktiež vydala po telefonáte vyhlásenie. Uviedla v ňom, že Nemecko vo svetle najnovšieho vývoja prehodnotí svoje vzťahy s Egyptom a že podľa zhodného názoru oboch lídrov by mala urobiť to isté aj Európa.

Podľa nemeckého vyhlásenia sa Merkelová "zhodla s francúzskym prezidentom Hollandom, že Európska únia by tiež mala komplexne zvážiť svoje vzťahy s Egyptom".

O situáciu sa zaujíma aj OSN

Námestník generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Jeffrey Feltman plánuje na budúci týždeň navštíviť Egypt. Informoval o tom dnes hovorca OSN, na ktorého sa odvolávala tlačová agentúra DPA.

Feltman dúfa, že do svojej už skôr naplánovanej cesty na Blízky východ bude môcť zahrnúť aj Káhiru, uviedol hovorca OSN. Má sa stretnúť s celou škálou egyptských politikov vrátane predstaviteľov Moslimského bratstva.

"Keďže niektoré zastávky cesty sa ešte prerokovávajú, pán Feltman dúfa, že sa na budúci týždeň stretne s egyptskými predstaviteľmi v Káhire," dodal hovorca.