Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Hongkonskú loď uviaznutú v Suezskom prieplave sa podarilo vyslobodiť

Na snímke vľavo loď Sin Chaj Tchung 23 v Suezskom prieplave 25. mája 2023. Foto: TASR/AP

Loď Sin Chaj Tchung 23 s dĺžkou 190 metrov uviazla pri severnom ústí Suezského prieplavu.

Káhira 25. mája (TASR) - V egyptskom Suezskom prieplave vo štvrtok uviazla hongkonská nákladná loď a nakrátko tam zablokovala lodnú dopravu. Miestne úrady však neskôr potvrdili, že sa im podarilo plavidlo opäť uvoľniť. TASR správu prevzala z agentúr AP a Reuters.

Loď Sin Chaj Tchung 23 s dĺžkou 190 metrov uviazla pri severnom ústí Suezského prieplavu. Spoločnosť Leth Agencies, ktorá riadi dopravu v tejto vodnej tepne potvrdila informáciu, že približne dve hodiny po uviaznutí sa plavidlo podarilo vyslobodiť za pomoci remorkérov.

Egyptské úrady uviaznutie lode plaviacej sa pod hongkonskou vlajkou však bezprostredne nepotvrdili a nebolo ani jasné, ako tento incident ovplyvnil dopravu medzi Červeným a Stredozemným morom. Údaje sledovania polohy lodí však ukázali, že v čase, keď sa incident odohral, sa v blízkosti uviaznutej lode nenachádzali žiadne pohybujúce sa plavidlá.

Úrady zároveň vyhlásili, že "premávka v prieplave sa obnoví ihneď, ako bude plavidlo úplne odtiahnuté".

Agentúra Reuters pripomína, že cez Suezský prieplav prechádza približne 12 percent z celkového svetového obchodu. V marci 2021 v prieplave uviazla kontajnerová loď Ever Given, ktorú sa podarilo vyslobodiť až po šiestich dňoch. Doprava v oboch smeroch bola vtedy pozastavená, čo závažným spôsobom ovplyvnilo svetový obchod.