Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nový proces s Mubarakom sa začne v apríli

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak leží na lôžku za mrežami v súdnej sieni v Káhire a počúva vynesenie rozsudku, 2. júna 2012. Foto: TASR/AP

Bývalý egyptský prezident je obžalovaný z nariadenia zabíjať protestujúcich.

Káhira 3. marca (TASR) - Egyptský odvolací súd stanovil termín nového procesu s bývalým prezidentom Husním Mubarakom na 13. apríla. Mubarak je spolu s ďalšími predstaviteľmi svojho režimu obžalovaný z nariadenia zabíjať protestujúcich. Informovala o tom dnes egyptská štátna tlačová agentúra MENA.

Mubarak (84) je v súčasnosti hospitalizovaný vo vojenskej nemocnici. V januári káhirský súd schválil žiadosť o obnovu procesu po tom, ako ho pôvodne odsúdili na doživotie za zabitie protestujúcich bezpečnostnými silami, ktoré sa v roku 2011 snažili potlačiť protesty proti jeho vláde.

Mubarak rezignoval pod tlakom rozsiahlych protestov vo februári 2011 po troch desaťročiach pri moci. Stal sa prvým zo zosadených lídrov arabských krajín, ktorých postavili pred súd. Na procese sú obžalovanými aj jeho dvaja synovia Gamál a Alá, exminister vnútra Habíb Ádilí a jeho ďalší šiesti spolupracovníci.