Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Egypt kritizoval Izrael za výzvu na evakuáciu obyvateľov Gazy

Izraelčania kontrolujú poškodené autá po tom, čo ich zasiahla raketa vypálená z pásma Gazy v Aškelone na juhu Izraela v piatok 13. októbra 2023. Palestínski militanti z pásma Gazy vystrelili v piatok dopoludnia na Izrael stovky rakiet. Foto: TASR/AP

Egypt požiadal Bezpečnostnú radu OSN, ktorá má v piatok rokovať o konflikte medzi hnutím Hamas a Izraelom, aby zastavila masovú evakuáciu.

Káhira 13. októbra (TASR) - Egyptské ministerstvo zahraničných vecí v piatok kritizovalo izraelskú armádu za výzvu na evakuáciu civilistov z Gazy na juh tejto palestínskej enklávy. TASR prevzala správu z agentúry AP.

Egyptská diplomacia vo vyhlásení uviedla, že to "predstavuje vážne porušenie pravidiel medzinárodného humanitárneho práva a vystaví nebezpečenstvu životy viac ako milióna Palestínčanov".

Egypt požiadal Bezpečnostnú radu OSN, ktorá má v piatok rokovať o konflikte medzi hnutím Hamas a Izraelom, aby zastavila masovú evakuáciu.

Izrael vyzval civilistov z Gazy na evakuáciu pred možnou pozemnou ofenzívou proti militantom z hnutia Hamas. V meste Gaze žije vyše jeden milión obyvateľov.

Spojené štáty rokujú s Egyptom o otvorení jediného hraničného priechodu Rafah medzi Egyptom a pásmom Gazy pre cudzincov, uviedol nemenovaný predstaviteľ s tým, že Washington o tom rokuje s Káhirou.

Egypt vo štvrtok tvrdil, že priechod Rafah je otvorený a vyzval Izrael, aby nepodnikal útoky na palestínsku stranu tohto priechodu.