Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

V egyptskom Luxore padol balón, najmenej 19 turistov zahynulo

Foto: TASR/AP

Medzi obeťami sú Francúzi, Briti a ďalší cudzinci.

Luxor 26. február (TASR) - Dnešná havária teplovzdušného balóna v egyptskom Luxore si vyžiadala najmenej 19 obetí z radov zahraničných turistov z Európy a Ázie, ktorí boli na vyhliadkovom lete, a zaradila sa medzi najsmrteľnejšie nehody balónov vo svete. Guvernér Luxoru Izzat Saad povedal, že medzi mŕtvymi sú občania Francúzska, Británie, Maďarska, Japonska, a deväť turistov z Hongkongu. Pád balóna z 300-metrovej výšky prežili dvaja britskí turisti, jeden z nich však v nemocnici zomrel, a Egypťan, ktorý ho riadil a vyskočil z balóna, keď bol 10-15 metrov nad zemou, uviedla agentúra Associated Press.

Egyptský minister pre civilnú leteckú dopravu pozastavil následne lety teplovzdušnými balónmi a odletel do Luxoru, aby osobne viedol vyšetrovanie havárie.

Balón s 20 turistami a egyptským pilotom havaroval počas pristávania po vyhliadkovom lete nad Luxorom. Podľa vyšetrovateľa z kancelárie štátneho prokurátora sa pristávacie lano zachytilo o siedmej hodine rannej o trubicu s héliom a vznikol požiar, v dôsledku ktorého vybuchla nádoba s plynom a o dve minúty nato sa balón zrútil na zem z výšky asi 300 metrov. Havaroval na pole s cukrovou trstinou, 510 kilometrov na juh od Káhiry.

Telá obetí boli roztrúsené po poli okolo zvyškov balóna.

Vyhliadkové lety sú v Luxore veľmi obľúbené, pretože na úsvite poskytujú nádherný výhľad na chrámové komplexy faraónov v Karnaku, Luxore a Údolí kráľov.

K podobným haváriám balónov došlo v Luxore už v minulosti. V roku 2009 sa balón zrazil s vysielacou vežou mobilného operátora a zranenia utrpelo 16 turistov. O rok predtým sa pri podobnej nehode zranilo sedem turistov.

Počtom obetí sa dnešná havária zaradila medzi najsmrteľnejšie nehody teplovzdušných balónov vo svete. V roku 1989 zomrelo v Austrálii neďaleko mesta Alice Springs 13 ľudí pri zrážke dvoch teplovzdušných balónov.
Foto: TASR/AP

Britský touroperátor Thomas Cook potvrdil, že pri havárii zahynuli dvaja britskí turisti a tretí neskôr zomrel v nemocnici. Druhý Brit, ktorý s egyptským pilotom haváriu prežil, má podľa egyptských médií vážne popáleniny a je v nemocnici.

Francúzske médiá informovali, že medzi mŕtvymi sú dvaja francúzski turisti, ministerstvo zahraničných vecí to potvrdilo.

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí oficiálne potvrdilo jednu maďarskú obeť.

Japonská ambasáda v Káhire sa domnieva, že v balóne leteli štyria Japonci a poslala svojich zamestnancov do Luxoru, aby to preverili.

Egyptský cestovný ruch vážne utrpel v dôsledku povstania z roku 2011 a následných nepokojov, ktoré pokračujú dodnes. Hotely v Luxore sú teraz plné iba z jednej štvrtiny. Politický chaos a napätá bezpečnostná situácia po povstaní sa odrazili na poklese počtu turistov. V roku 2010 navštívilo Egypt 14,7 milióna turistov a o rok nato už iba 9,8 milióna, informovala agentúra Associated Press.






Príčinou havárie teplovzdušného balóna bolo zlyhanie ľudského faktora


Príčinou dnešnej havárie teplovzdušného balóna v egyptskom Luxore bolo zlyhanie ľudského faktora, uviedol egyptský letecký úrad.

Egypťan, ktorý balón riadil, mal zatvoriť ventil k prívodu plynu, keď ku koncu letu vznikla trhlina na trubici s héliom, z ktorej plyn unikal.

Pilot balóna však nereagoval správne, a tiež sa nepokúsil uhasiť následný požiar. Namiesto toho vyskočil z koša balóna. Balón bol spôsobilý na lety, naposledy ho kontrolovali vlani v októbri, informovala tlačová agentúra DPA.

V dôsledku pádu balóna z 300-metrovej výšky prišlo o život 19 ľudí - egyptská sprievodkyňa a 18 turistov z Európy a Ázie. Pilot a britský dovolenkár utrpeli ťažké zranenia. Podľa egyptských médií oboch hospitalizovali v nemocniciach v Káhire.

K podobným haváriám balónov došlo v Luxore už v minulosti. V roku 2009 sa balón zrazil s vysielacou vežou mobilného operátora a zranenia utrpelo 16 turistov. O rok predtým sa pri podobnej nehode zranilo sedem turistov.

Počtom obetí sa dnešná havária zaradila medzi najsmrteľnejšie nehody teplovzdušných balónov vo svete. V roku 1989 zahynulo v Austrálii neďaleko mesta Alice Springs 13 ľudí pri zrážke dvoch teplovzdušných balónov.