Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Egyptský minister vnútra prežil bombový útok na svoj konvoj

Armáda v uliciach egyptskej Káhiry. Foto: TASR/AP

Zatiaľ nie je jasné, či pri útoku explodovalo auto naložené výbušninami a odpálené na diaľku alebo bombu odpálil samovražedný útočník.

Káhira 5. september (TASR) - Egyptský minister vnútra Muhammad Ibráhím prežil dnes pokus o atentát, keď pri jeho konvoji v Káhire odpálili na diaľku nálož. Ide o prvý útok na popredného vládneho predstaviteľa v krajine od zosadenia islamistického prezidenta pred dvoma mesiacmi.

Egyptský minister vnútra Muhammad Ibráhím prežil dnes pokus o atentát, keď pri jeho konvoji v Káhire odpálili na diaľku nálož. Ide o prvý útok na popredného vládneho predstaviteľa v krajine od zosadenia islamistického prezidenta pred dvoma mesiacmi.

Pri útoku vo štvrti Nasr City na východe egyptskej metropoly zahynuli najmenej dvaja ľudia a najmenej desať ďalších utrpelo zranenia, uviedli podľa agentúry Reuters bezpečnostné zdroje bez bližších podrobností. Iné správy uvádzali len zranených. K zodpovednosti sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Minister Ibráhím vyviazol bez zranení. Neskôr novinárom povedal, že jeho vozidlo priamo zasiahla "veľká" bomba, ktorá ho vážne poškodila spolu s ďalšími štyrmi autami v konvoji. Vyhlásil tiež, že útok je "len začiatkom" novej vlny terorizmu, úrady však podľa neho zvíťazia.

Ibráhím tento týždeň oznámil, že ho informovali o plánoch na jeho zavraždenie, do ktorých sú zapletené "zahraničné živly". Hlavný veliteľ armády generál Abdal Fattáh Chalíl Sísí mu podľa jeho slov poskytol rovnaké obrnené vozidlo, aké sám využíva.

Správy o charaktere útoku sa rôznia, konštatovala agentúra AP. Bezpečnostné zdroje uviedli, že pri ministrovom konvoji vybuchli tri bomby umiestnené v zaparkovanom motocykli. Štátna televízia uviedla, že bombu zhodili zo strechy. Miesto útoku rýchlo uzavreli.

Káhirská štvrť Nasr City je baštou Moslimského bratstva, islamistickej organizácie zosadeného prezidenta Mursího. Bola tiež miestom jedného z okupačných protestov jeho stúpencov, proti ktorému 14. augusta zasiahla polícia. O život prišli stovky ľudí.