Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Liga afrických štátov žiada odvolanie Trumpovho rozhodnutia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ministri na zasadnutí v Káhire ostro kritizovali Trumpa za to, že uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Káhira 10. decembra (TASR) - Liga arabských štátov (LAŠ) žiada Spojené štáty, aby odvolali rozhodnutie prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, čo pobúrilo Palestínčanov a vyvolalo protesty v celom arabskom a moslimskom svete. Zároveň toto rozhodnutie označili za "neplatné", informovala v noci na nedeľu agentúra DPA.

"Tento posun v americkej politike voči Jeruzalemu predstavuje nebezpečný vývoj, ktorým sa Spojené štáty izolovali od plnenia úlohy patróna a sprostredkovateľa v (blízkovýchodnom) mierovom procese," uviedli ministri zahraničných vecí LAŠ v záverečnom vyhlásení po sobotňajšom mimoriadnom zasadnutí v Káhire.

Účastníci zasadnutia tiež vyzvali Bezpečnostnú radu OSN, aby deklarovala, že Trumpovo rozhodnutie "porušuje medzinárodné rezolúcie a nemá žiadny právny účinok". Avizovali, že o mesiac sa stretnú opäť, aby zhodnotili situáciu a dohodli sa na ďalšom postupe. Jednou z možností je pritom zvolanie mimoriadneho summitu so zameraním na Jeruzalem, ktorého dejiskom by mohlo byť Jordánsko ako súčasná predsednícka krajina LAŠ.

Ministri LAŠ na zasadnutí v Káhire ostro kritizovali Trumpa za to, že uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, prezentovali však len málo myšlienok ohľadne konkrétnych krokov, ktorými chcú tomuto rozhodnutiu čeliť. Generálny tajomník LAŠ Ahmad Abúl Ghajt na úvod schôdzky vyzval, aby v reakcii na Trumpovo rozhodnutie štáty sveta uznali Palestínu s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom.

Ministri arabských štátov skritizovali Trumpa za rozhodnutie o Jeruzaleme


"Ak neurobíme nič s týmto (rozhodnutím Trumpa), príde mnoho, mnoho ďalších tragédií," varoval iracký minister zahraničných vecí Ibráhím Džaafarí. "Žiadna normalizácia (vzťahov s Izraelom) a žiadne kompromisy," dodal.

Šéf libanonskej diplomacie Džibrán Básíl zase vyjadril presvedčenie, že najnovšia kríza v dlhoročnom spore medzi arabským svetom a Izraelom môže mať aj svetlú stránku: "Mohla by nás táto pohroma spojiť a prebudiť nás zo spánku? Treba si uvedomiť, že dejiny nám nikdy neodpustia a naša budúcnosť nebude hrdá na to, čo sme urobili."

Básíl tiež vyzval na mimoriadny summit LAŠ, čo údajne podporujú viacerí ďalší členovia tejto organizácie.
"Toto rozhodnutie sa rovná legalizácii okupácie," povedal predtým na margo Trumpovho rozhodnutia Abúl Ghajt s odkazom na okupáciu a neskoršiu anexiu východného Jeruzalema Izraelom v blízkovýchodnej vojne z roku 1967.

Palestínsky minister zahraničných vecí Rijád Málikí vyzval štáty LAŠ, aby poverili svojich veľvyslancov v Organizácii Spojených národov predložením návrhu rezolúcie v Bezpečnostnej rade OSN, ktorá by odsúdila Trumpovo rozhodnutie. Krok amerického prezidenta podľa Málikího ukazuje nepriateľstvo a zaujatosť voči palestínskemu ľudu.