Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Tisíce Egypťanov si pripomenuli druhé výročie pádu Mubaraka

V Egypte sa demonštrovalo pri príležitosti druhého výročia zvrhnutia Mubaraka. Foto: TASR/AP Photo

Protestujúci obviňujú súčasného prezidenta Muhammada Mursího, že nesplnil požiadavky revolúcie.

Káhira 11. februára (TASR) - Tisíce Egypťanov sa dnes zišli na demonštráciách pri príležitosti druhého výročia zvrhnutia bývalého prezidenta Husního Mubaraka, ktoré sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia polície, strážiacej vládne budovy. Informovala o tom agentúra DPA.

V Káhire pochodovali stovky demonštrantov k námestiu Tahrír s transparentmi, na ktorých stálo "Chlieb, sloboda, sociálna spravodlivosť" a "Odíď". Tieto heslá skandovali desaťtisíce demonštrantov v uliciach pred dvoma rokmi, počas 18 dní trvajúceho povstania, ktoré prinútilo Mubaraka vzdať sa moci.

Protestujúci obviňujú súčasného prezidenta Muhammada Mursího, že nesplnil požiadavky revolúcie. Opozícia tiež vyčíta Mursímu, že jeho hnutie Moslimské bratstvo si upevňuje moc a nezastavilo policajné zneužívanie.

Islamisti obviňujú opozíciu, že sa pokúša zvrhnúť prvého demokraticky zvoleného prezidenta Egypta.

Ďalšia demonštrácia sa uskutočnila v prístavnom meste Alexandria, ktoré bolo v uplynulých mesiacoch dejiskom zrážok medzi Mursího stúpencami a odporcami. Televízie priniesli zábery na demonštrantov, ktorí niesli fotografie ľudí, zabitých v zrážkach počas uplynulých dvoch rokov.

Polícia posilnila bezpečnostnú ochranu prezidentského paláca v Káhire, pretože radikálna skupina Čierny blok pohrozila útokom na komplex budov. V uplynulých dvoch týždňoch dochádzalo k zrážkam polície s demonštrantami v blízkosti paláca, do areálu ktorého hádzali protestujúci cez plot zápalné fľaše a svetlice.

Skupina ľudí dnes na chvíľu zablokovala aj prevádzku káhirského metra, keď sa na stanici v centre mesta postavila na jeho koľajnice. Keď sa im v tom pokúsili niektorí cestujúci zabrániť, stanicu opustili a vydali sa na jeden z káhirských mostov, kde pre zmenu blokovali autá.

Demonštranti tiež dnes už druhý deň bránili ľuďom vstúpiť do hlavnej administratívnej budovy, ktorá stojí na námestí Tahrír.