Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Egypt na sobotu zvoláva summit o palestínskej otázke

Palestínske deti sa pozerajú zo zničeného domu po raketovom útoku izraelskej armády v palestinskom meste v južnom cípe Pásma Gazy, ktorého časť susedí s Egyptom v sobotu 14. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Letecké útoky izraelskej armády na pásmo Gazy pripravili o život najmenej 2750 palestínčanov.

Káhira 16. októbra (TASR) - Summit venovaný tzv. palestínskej otázke sa uskutoční v sobotu 21. októbra v Káhire. S odvolaním sa na médiá štátov Perzského zálivu o tom v pondelok informovala agentúra AFP.

Médiá v Katare a Kuvajte uviedli, že na summite v Káhire sa bude "diskutovať o vývoji a budúcnosti palestínskej otázky a o mierovom procese".

Káhira oznámila svoj zámer usporiadať regionálny a medzinárodný summit o budúcnosti palestínskej otázky ešte v nedeľu počas návštevy amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena.

Rada pre spoluprácu v Perzskom zálive okrem toho v pondelok oznámila, že v utorok zvolá mimoriadne zasadnutie svojich ministrov zahraničných vecí, "na ktorom sa bude diskutovať o vývoji situácie v pásme Gazy".

Za desať dní, ktoré uplynuli od vpádu kománd palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na územie Izraela, sa diplomacii podarilo dosiahnuť len malý úspech. Regionálni i svetoví lídri sa v prvom rade snažia zabezpečiť humanitárnu pomoc pre civilné obyvateľstvo a zabrániť rozšíreniu tohto konfliktu do ďalších častí regiónu, konštatovala agentúra Bloomberg.

Letecké útoky izraelskej armády na pásmo Gazy pripravili o život najmenej 2750 palestínčanov. Zo strany Izraela ide o odvetu za útok Hamasu zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo 1400 Izraelčanov. Na oboch stranách zomreli najmä civilisti.

Egypt – historicky kľúčový sprostredkovateľ medzi Hamasom a Izraelom – presadzuje diplomatické úsilie, nalieha na "zdržanlivosť" a návrat k politickému procesu.

Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnaová v pondelok v Káhire uviedla, že Paríž "víta iniciatívu Egypta" na zvolanie summitu o palestínskej otázke.