Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Popredný islamský imám priviedol k rokovaciemu stolu vládu i opozíciu

Pouličné násilnosti si za posledný týždeň vyžiadali v Egypte vyše 50 životov. Foto: TASR/AP

Samotný prezident Mursí na stretnutie neprišiel, keďže je momentálne na návšteve Nemecka.

Káhira 31. januára (TASR) - Popredný egyptský islamský duchovný a učenec priviedol dnes k rokovaciemu stolu predstaviteľov vládneho Moslimského bratstva i opozície.

Krízové stretnutie má prispieť k ukončeniu pouličných násilností, ktoré si za posledný týždeň vyžiadali vyše 50 životov.

Šejk Ahmad at-Tajjib, veľký imám káhirskej sunnitskej mešity al-Azhar a rektor rovnomennej univerzity, politikom pripomenul, že jedinou cestou na upokojenie situácie je národný dialóg.

"Politická práca nemá nič spoločné s násilím ani sabotážou a prosperita a osud nášho národa závisí od rešpektovania vlády zákona," vyhlásil imám pri otvorení rokovania.

Na schôdzku prišli poprední činitelia Moslimského bratstva i jeho vládnej Strany slobody a spravodlivosti. Koalíciu opozičných síl, vystupujúcich proti islamistickému prezidentovi Muhammadovi Mursímu, zastupovali známy medzinárodný diplomat Muhammad Baradej, bývalý egyptský minister zahraničných vecí Amr Músá a ľavicový líder Hamdín Sabáhí.

Samotný prezident Mursí na stretnutie neprišiel, keďže je momentálne na návšteve Nemecka.

Najnovšia vlna nepokojov v Egypte vypukla v predvečer druhého výročia revolúcie, ktorá zvrhla dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka. Bezprostredným podnetom sa stali rozsudky smrti nad 21 osobami obžalovanými za podiel na násilí na futbalovom štadióne, ktoré si vlani vo februári vyžiadalo 74 obetí.