Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Šéf egyptskej armády: Nebudeme sa mlčky prizerať násilnostiam

Egyptskí vojaci na obrnených vozidlách počas hliadkovania na moste ponad rieku Níl v Káhire 17. augusta 2013. Foto: TASR/AP

Po piatkových zrážkach medzi stúpencami zosadeného prezidenta M. Mursího a policajtami zatkla polícia viac než tisíc prívržencov Moslimského bratstva.

Káhira 18. augusta (TASR) - Hlavný veliteľ egyptskej armády Abdal Fattáh Chalíl Sísí dnes vyhlásil, že vojsko sa nemieni mlčky prizerať násilnostiam, ktoré si v Egypte v uplynulých dňoch vyžiadali stovky mŕtvych.

Sísí podľa agentúry AP uviedol, že armáda nemá záujem o prevzatie moci, pričom vyzval protestujúcich podporovateľov Moslimského bratstva k pripojeniu sa k politickému riešeniu situácie.

"Nebudeme sa mlčky prizerať ako sa ničí naša krajina a terorizujú sa občania," uviedol Sísí podľa egyptskej štátnej televízie.

"Kto si myslí, že násilie položí štát a Egypťanov na kolená by sa mal znova zamyslieť," povedal Sísí. Zároveň vyzval islamistov: "Egypt má miesto pre každého. Vyzývam vás, aby ste prehodnotili svoje postoje," citovala šéfa egyptskej armády agentúra DPA.

Sísí stál na čele prevratu, ktorým bol 3. júla zosadený demokraticky zvolený prezident Muhammad Mursí, člen islamistického Moslimského bratstva. Dnešné vyhlásenie Sísího po boku vysokých predstaviteľov armády a polície bolo jeho vôbec prvým verejným vystúpením od stredajšieho útoku egyptských bezpečnostných síl na dva tábory Mursího stúpencov, ktoré sa skončili zabitím vyše 700 ľudí prevažne protestujúcich islamistov.




Vyšetrujú 250 prívržencov Moslimského bratstva z podozrenia vraždy

Foto: TASR/AP
Úrad egyptského prokurátora nariadil vyšetrovanie 250 prívržencov Moslimského bratstva v súvislosti s podozrením z vraždy, pokusu o vraždu a terorizmu.

Oznámila to v sobotu agentúra Reuters, odvolávajúc sa na miestnu štátnu tlačovú agentúru.

Po piatkových zrážkach medzi stúpencami zosadeného prezidenta Muhamada Mursího a policajtami zatkla polícia viac než tisíc prívržencov Moslimského bratstva.

Počas protestu islamistov prišlo v ten deň v Egypte o život viac než 170 ľudí.

Vláda odmietla kritiku zákroku a hrozby zastavenia pomoci

Egyptská vláda sa nenechá západnou kritikou odradiť od tvrdého kurzu voči Moslimskému bratstvu. Minister zahraničných vecí Nabíl Fahmí dnes novinárom v Káhire povedal, že vláda má povinnosť presadzovať právo a poriadok, od čoho ju neodvedie ani rušenie projektov rozvojovej pomoci, informovala agentúra DPA.

Polícia v noci zadržala vplyvného duchovného z radov Moslimského bratstva. Podľa zdrojov z prostredia bezpečnostných síl skončili vo väzbe aj šiesti ďalší poprední členovia islamistickej organizácie. Viacero západných krajín v posledných dňoch varovalo nové armádou podporované vedenie krajiny, aby bratstvo neizolovalo.

Vláda oznámila, že Fahmí v sobotu telefonoval s rezortnými partnermi z Nemecka, Británie a Bahrajnu, ako aj šéfkou zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovou. Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle vyzval egyptskú vládu, aby nezablokovala cestu k politickému riešeniu.

"Odmietame všetky hrozby zastavenia pomoci," povedal Fahmí. "Požiadal som rôzny oddelenia ministerstva, aby vykonali logickú, serióznu, objektívnu revíziu... aby sme vedeli, ktorá pomoc je užitočná a čo je využívané na nátlak voči nám," dodal.


Pan Ki-mun vyzýva na zastavenie násilia
Pan Ki-mun.
Foto: TASR/AP
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval v sobotu egyptských demonštrantov a zároveň i tamojšie úrady, aby boli "maximálne zdržanlivé" a bezodkladne prestali eskalovať napätie v krajine, uviedla dnes čínska agentúra Sinchua.

"Generálny tajomník je znepokojený prebiehajúcim vývojom v Egypte - vypuknutím násilných protestov a neprimeraným použitím sily v snahe ich potlačiť," vyhlásil Pan Ki-munov hovorca.

Pan vo svojom vyhlásení ostro odsudzuje útoky na kostoly, nemocnice a iné verejné zariadenia, pričom takéto útoky považuje za neakceptovateľné. "Nech už ide o akýkoľvek pocit krivdy, neexistuje ospravedlnenie pre zničenie infraštruktúry a majetku, ktoré sú tak dôležité pre egyptskú budúcnosť," povedal Pan.

Zároveň dodal, že každý Egypťan by mal v týchto nebezpečných časoch vnímať ako svoju najvyššiu prioritu snahu zabrániť ďalším stratám na životoch.

Európska únia preskúma svoje vzťahy s Egyptom

Európska únia posúdi v najbližších dňoch svoje vzťahy s Egyptom, kde si politické násilie vyžiadalo tento týždeň stovky obetí na životoch. Vyplýva to z dnešného vyjadrenia jej popredných predstaviteľov.

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vo vyhlásení vyzvali všetky strany v Egypte, aby preukázali zdržanlivosť a zabránili ďalšej eskalácii násilia.

"S týmto cieľom Európska únia, spolu so svojimi členskými štátmi, naliehavo v najbližších dňoch prehodnotí svoje vzťahy s Egyptom a prijme opatrenia zamerané na dosiahnutie týchto cieľov," citovala z vyhlásenia tlačová agentúra Reuters.


Thajsko evakuuje z Egypta stovky študentov
Thajská vláda dnes plánuje evakuovať z egyptskej Káhiry viac než 600 thajských študentov po tom, čo sa bezpečnostná situácia v Egypte zhoršila a vlna nepokojov si vyžiadala približne 750 životov.

Thajska premiérka Jinglak Šinavatra nariadila evakuáciu v sobotu večer, uviedla dnes agentúra DPA.

"Pôjde o dva nepravidelné lety: dnes večer odletí z Káhiry na palube lietadla spoločnosti Egypt Air 661 študentov najprv do Dubaja a odtiaľ priletia lietadlom spoločnosti Thai Airways International do Bangkoku," oznámilo thajské ministerstvo zahraničných vecí.