Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Egyptskí novinári odsudzujú návrh protiteroristického zákona

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nový návrh zákona prichádza v čase, keď na oficiálnych miestach vládne nespokojnosť s prácou médií.

Káhira 6. júla (TASR) - Únia egyptských novinárov odsúdila dnes ustanovenia návrhu protiteroristického zákona, ktoré umožňujú udeľovať tresty väzenia za zámerné zverejňovanie nepravdivých správ alebo vyhlásení týkajúcich sa pôsobenia teroristických organizácií, ak odporujú oficiálnemu opisu udalostí. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa únie novinárov je návrh protiteroristického zákona v rozpore s egyptskou ústavou z roku 2014, ktorá zakazuje udeľovať tresty väzenia za väčšinu prečinov v oblasti publikačnej činnosti.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí vyhlásil že zavedie nové, prísne protiteroristické zákony po tom, ako pri bombovom atentáte v Káhire zahynul minulý týždeň generálny prokurátor Hišám Barakát.

Nový návrh protiteroristického zákona prichádza v čase, keď na oficiálnych miestach vládne nespokojnosť s prácou médií po stredajšom útoku extrémistickej organizácie Sinajská provincia na viacero armádnych stanovíšť, pri ktorých podľa oficiálnych zdrojov zahynulo 17 príslušníkov bezpečnostných síl. V mnohých správach sa totiž objavil oveľa vyšší počet obetí.