Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Egypt obnovil rokovania o kontroverznej etiópskej megapriehrade

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Priehrada je napriek tomu ústredným prvkom rozvojových plánov Etiópie a vo februári 2022 Addis Abeba oznámila, že po prvýkrát začala vyrábať hydroelektrickú energiu.

Káhira 27. augusta (TASR) - Egypt v nedeľu oznámil, že obnovil rokovania o kontroverznej etiópskej megapriehrade po tom, ako sa v júli dohodol na zmluve po rokoch napätia medzi oboma krajinami. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a etiópsky premiér Abiy Ahmed sa v júli dohodli, že do štyroch mesiacov uzavrú dohodu.

Obaja lídri sa stretli popri samite najvyšších afrických predstaviteľov z krajín susediacich s vojnou zmietaným Sudánom, ktorí sa snažia ukončiť tento krvavý konflikt.

"V nedeľu ráno sa v Káhire začalo nové kolo rokovaní o Veľkej priehrade etiópskeho znovuzrodenia (GERD), a to za účasti egyptskej, sudánskej a etiópskej delegácie," oznámilo egyptské ministerstvo vodných zdrojov a zavlažovania.

GERD v hodnote 4,2 miliardy dolárov je stredobodom regionálneho sporu, odkedy Etiópia v roku 2011 začala s realizáciou tohto projektu, pričom Egypt sa obáva, že sa tým zníži jeho podiel vody z Nílu, vysvetľuje AFP.

Cieľom súčasných rokovaní je dosiahnuť dohodu, ktorá "zohľadní záujmy a obavy všetkých troch krajín", uviedol egyptský minister pre zavlažovanie Hání Sowílam a vyzval na "ukončenie jednostranných opatrení".

Etiópia v júni oznámila začatie štvrtého napúšťania nádrže GERD napriek neustálym námietkam Egypta a niekedy aj Sudánu, ktoré sa nachádzajú na dolnom toku Nílu.

Zdĺhavé rokovania o napúšťaní a prevádzke priehrady od roku 2011 doteraz nepriniesli dohodu medzi Etiópiou a jej susedmi na dolnom toku tejto africkej rieky.

Egypt už dlho považuje priehradu GERD za existenčnú hrozbu, keďže je od Nílu závislý z 97 percent svojej potreby vody.

Priehrada je napriek tomu ústredným prvkom rozvojových plánov Etiópie a vo februári 2022 Addis Abeba oznámila, že po prvýkrát začala vyrábať hydroelektrickú energiu.