Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Egypt obvinil Hamas a Moslimské bratstvo z vraždy prokurátora

Stúpenci Hamasu Foto: FOTO TASR/AP

V televíznom príhovore povedal, že Hamas poskytol v pásme Gazy výcvik členom Moslimského bratstva, ktorí potom 29. júna spáchali bombový atentát na 65-ročného generálneho prokurátora Hišáma Barakáta.

Káhira 6. marca (TASR) - Egyptský minister vnútra, generál Magdi Abdel Ghaffar dnes obvinil Moslimské bratstvo a palestínske militantné hnutie Hamas, že stáli za minuloročným zavraždením egyptského generálneho prokurátora.

V televíznom príhovore povedal, že Hamas poskytol v pásme Gazy výcvik členom Moslimského bratstva, ktorí potom 29. júna spáchali bombový atentát na 65-ročného generálneho prokurátora Hišáma Barakáta. Bomba v aute zabila Barakáta, ktorý mal na starosti súdne prípady proti tisícom islamistov, pri odchode z domova.

Minister vnútra uviedol, že v súvislosti s prípadom zatkli desiatky ľudí. "Hamas vycvičil, pripravil a dohliadal na uskutočnenie" atentátu, ktorý bol prvým atentátom na vysokého egyptského predstaviteľa po 25 rokoch, citovala ministra tlačová agentúra AP.

K zodpovednosti za útok sa nik neprihlásil. Moslimské bratstvo poprelo, že by ho spáchalo, hoci podľa mienky vlády nesie zodpovednosť za väčšinu násilností v krajine.

Egyptská vláda reagovala na atentát prijatím rozsiahleho protiteroristického zákona, ktorý rozšíril definíciu terorizmu, dal polícii širšie právomoci pri zatýkaní a sprísnil obmedzenia týkajúce sa slobody slova.