Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pápež František pricestoval do Káhiry, v meste posilnili bezpečnosť

Pápež František. Foto: TASR/AP

V káhirskej štvrti Zamálik vybudovanej v koloniálnom štýle, ktorá leží v centre mesta na ostrove na rieke Níl, panujú najprísnejšie bezpečnostné opatrenia.

Káhira 28. apríla (TASR) - Pápež František sa dnes na svojej historickej dvojdňovej návšteve Egypta stretol s prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím.

Prezident prevažne moslimskej arabskej krajiny, bojujúcej proti povstaniu islamských militantov, prijal rímskokatolíckeho pápeža vo svojom honosnom paláci Ittihádíja. Vojenská kapela zahrala na úvod štátne hymny Vatikánu a Egypta, obaja lídri pri nich stáli v pozore.

František odišiel z káhirského letiska vo svojom modrom fiate so spusteným oknom. Splnili mu želanie viezť sa v bežnom aute, nie obrnenom vozidle.

Cieľom návštevy Františka v Egypte je vytvoriť jednotný kresťansko-moslimský front proti náboženským militantom a k tomuto cieľu má smerovať aj jeho dnešná účasť na medzinárodnej mierovej konferencii, zorganizovanej mešitou al-Azhar, ktorá najdôležitejším sídlom sunnitskej islamskej teológie. Mešita sa nachádza pri rovnomennej káhirskej univerzite.

Konferenciu hostí veľký imám mešity Ahmad Tajjib. Mali by sa na nej zúčastniť aj pápež koptskej pravoslávnej cirkvi Tawadros II. (Teodor II.) a duchovný vodca pravoslávneho sveta, ekumenický konštantínopolský patriarcha Vartholomeos I. (Bartolomej I.).

Pápež má v sobotu na programe rozhovory s duchovnými predstaviteľmi egyptskej katolíckej cirkvi. Na leteckej základni na predmestí Káhiry odslúži omšu.

Pápež František pricestoval do Egypta po dvoch útokoch moslimských extrémistov na kresťanské kostoly počas veľkonočnej Kvetnej nedele.

František je druhým katolíckym pápežom, ktorý navštívil Egypt. V roku 2000 to bol pápež Ján Pavol II.

V egyptskej 18-miliónovej metropole platia pri príležitosti návštevy pápeža Františka prísne bezpečnostné opatrenia, v uliciach je posilnená prítomnosť vojakov a policajtov. Mesto zdobia uvítacie transparenty s mottom pápežovej cesty - "Mierový pápež v mierovom Egypte".