Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež odcestoval z Egypta. Jediným prijateľným extrémizmom je charita

Pápež František. Foto: TASR/AP

Františkova návšteva mala čiastočne za cieľ poskytnúť útechu egyptskej kresťanskej menšine po sérii smrtiacich bombových útokov, ktoré od decembra smerovali na ich kostoly.

Káhira 29. apríla (TASR) - Pápež František dnes popoludní odcestoval z Egypta po dvojdňovej návšteve, počas ktorej vyzval na spoločný boj kresťanov a moslimov proti náboženskému militarizmu. Tesne pred odchodom z prevažne moslimskej krajiny vyzval duchovných katolíckej menšiny v Egypte, aby boli "pozitívnou silou" svojej vlasti.

"Ako motor vlaku, môžete byť rozhodujúcou silou vedúcou všetkých smerom k ich cieľu. Môžete šíriť nádej, budovať mosty a rozvíjať dialóg a harmóniu," povedal po taliansky.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí odprevadil pápeža na káhirské letisko.

Františkova návšteva mala čiastočne za cieľ poskytnúť útechu egyptskej kresťanskej menšine po sérii smrtiacich bombových útokov, ktoré od decembra smerovali na ich kostoly.

Pápež sa v piatok v Egypte zúčastnil na medzinárodnej mierovej konferencii zorganizovanej káhirskou univerzitou al-Azhar, ktorá je najdôležitejším strediskom sunnitskej islamskej teológie.

Dnes celebroval omšu na štadióne vzdušných síl egyptskej armády na predmestí Káhiry, na ktorej sa podľa tlačovej agentúry AP zúčastnilo približne 15.000 egyptských katolíkov. Po odchode zo štadióna sa zastavil v rímskokatolíckom seminári na predmestí Káhiry, kde povedal stovkám egyptským katolíckym kňazom, aby sa prestali sťažovať na výzvy, ktorým čelia, a namiesto toho usilovali o harmóniu a dialóg. Vyzval ich, aby svojich veriacich viedli a nenechali sa zdeptať pesimizmom a sklamaním.

Zo seminára odišiel rovno na letisko.

Pápež za zvýšenej bezpečnosti odslúžil omšu na káhirskom štadióne


Za zvýšených bezpečnostných opatrení a účasti najmenej desiatich tisíc egyptských katolíkov celebroval dnes pápež František omšu na štadióne vzdušných síl egyptskej armády na predmestí Káhiry.

Dnešná bohoslužba sa konala v druhý a zároveň posledný deň historickej návštevy najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi v Egypte. Pápež do tejto prevažne moslimskej arabskej krajiny prišiel, aby povzbudil ducha egyptských kresťanov a podporil vytvorenie spojeného kresťansko-moslimského frontu proti náboženskému militarizmu, píše agenúra DPA.

Kresťanov v Egypte postihlo totiž vlani v decembri i v tomto mesiaci - na Veľkú noc - niekoľko útokov na ich kostoly s mnohými obeťami na životoch. K zodpovednosti za atentáty sa prihlásilo extrémistické džihádistické hnutie Islamský štát (IS).

Atmosféra na Štadióne 30. júna bola dnes radostná a veriaci - aj keď im nad hlavami z bezpečnostných dôvodov preletovali vrtuľníky - spievali náboženské hymny a mávali egyptskými i vatikánskymi vlajkami. Iní zase držali v rukách žlté balóniky, keďže žltá je farbou vatikánskej vlajky.

Pápež dnes malú egyptskú katolícku komunitu takisto vyzval, aby bola k svojim egyptským bratom dobrá a milosrdná - s tým, že jediným fanatizmom, ktorému môžu veriaci podľahnúť, je fanatizmus lásky k blížnemu.

František si v piatok na slávnostnom obrade s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím v Káhire uctil obete veľkonočných samovražedných útokov na pravoslávne kostoly. "Členom ich rodín a celému Egyptu vyjadrujem svoju najhlbšiu sústrasť a modlím sa, aby Hospodin doprial raneným rýchle uzdravenie," povedal pápež.